Stihnú to tie tanky včas?
07 | 02 | 2023 I Milan Laca

Nemecké úrady súhlasili s presunom 178 tankov Leopard 1 na Ukrajinu.

Časopis Der  Spiegel, s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že časť tankov dorazí na Ukrajinu v lete. Hlavnú časť dodávok však, podľa novín, dostane Kyjev v roku 2024.  Business Insider 7. februára, informoval, že Nemecko pošle na Ukrajinu 187 kusov Leopard 1. Podľa nich spoločnosť Rheinmetall odošle do Kyjeva 88 tankov Leopard 1, FFG ďalších 99.

Koľko ich teda bude?

Podľa Spiegelu je možné, že v dôsledku toho môže Ukrajina dostať menej tankov, keďže niektoré z nich bude potrebné rozobrať, aby zvyšok opravili. Generálny riaditeľ Rheinmetall Armin Papperger medzitým povedal, že koncern plánuje do konca roka 2023 dodať Ukrajine 20 až 25 tankov Leopard 1. Zvyšok z 88, odošlú  v roku 2024. Bundeswehr však v roku 2003 vyradil tanky Leopard 1 z prevádzky a nahradil ich modernejším Leopardom 2.

CNN Ukrajincom: Nečakajte ZÁZRAKY! Vycvičiť Ukrajincov na Leopardy potrvá roky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znova a znova žiadal o západné tanky a ukrajinská armáda ich nakoniec skutočne dostane. Dánsky major Rasmus Jensen však v rozhovore pre CNN varoval, že dobre vycvičiť posádky nemeckých tankov Leopard 2 trvá... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Najprv opravy

25. januára Nemecko oznámilo presun 14 tankov Leopard 2 do Kyjeva. Sueddeutsche Zeitung 3. februára informovali, že nemecká vláda zvažuje presun zastaraných tankov Leopard 1 z arzenálov ministerstva obrany. Tieto tanky  však musia najskôr opraviť. Podľa zdroja Sueddeutsche Zeitung sú Rheinmetall a FFG pripravené opraviť desiatky tankov tohto typu, ak Ukrajina súhlasí s ich kúpou za 100 miliónov eur.

Čím budú strieľať?

Podľa novín  sa však vyskytli ťažkosti s muníciou pre prvý model tanku Leopard. Süddeutsche Zeitung napísali, že Nemecko požadovalo muníciu pre tieto tanky od Brazílie, ale tá to odmietla. Podľa novín však nemecká úrada už v zásade rozhodla o presune tankov Leopard 1 do Kyjeva. 

Obrovské ukrajinské vojnové straty
Izraelské spravodajské služby odhalili straty medzi armádou NATO na Ukrajine Medzi inštruktormi a vojakmi Severoatlantickej aliancie na Ukrajine je veľa obetí. Informovalo o tom turecké vydanie denníka Hurseda Haber s odvolaním sa na údaje... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme