Odborári košického dopravného podniku vyhlasujú ostrý štrajk
07 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Odborári Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) vyhlasujú ostrý štrajk. Pre TASR to za odborárov potvrdila Andrea Vindišová s tým, že zrealizovať ho plánujú niektorý deň v tomto mesiaci. O presnom termíne ešte budú informovať.

"Bude to štrajk neobmedzený, účasť na ňom bude dobrovoľná. Pokiaľ sa doň zapojí 100 percent vodičov, mestská hromadná doprava (MHD) v Košiciach vôbec nebude premávať. Štrajkovať nebudú len vodiči, ale všetci zamestnanci vrátane robotníckych pozícií a technicko-hospodárskych pracovníkov," spresnila.

Z ostrého štrajku by podľa jej slov upustili, ak by dovtedy dostali výhodnú ponuku od mesta Košice, ktorá by nezahŕňala obmedzenia v MHD. "Situáciu spôsobil zriaďovateľ, ktorý nehodlá naplniť požiadavky DPMK v rozpočte mesta," tvrdí.

Zástupcovia zamestnancov v DPMK vyhlásili štrajkovú pohotovosť 10. januára. Podporu im vyjadril aj Integrovaný odborový zväz (IOZ). Ako TASR informovala jeho predsedníčka Marta Brodzianska, štrajk bude vyhlásený ako apel na neriešenie kritickej situácie v DPMK či nedostatok financií na zabezpečenie úloh. V neposlednom rade ide podľa jej slov aj o zachovanie pracovných miest, pracovné podmienky zamestnancov a ich spravodlivé finančné odmeňovanie.

Mesto Košice predtým v súvislosti s vyhlásením štrajkovej pohotovosti v DPMK a Bytovom podniku mesta Košice uviedlo, že ide najmä o vzájomnú dohodu odborárov a zamestnávateľov, teda nie mesta, ale mestských podnikov. Riešenie vzniknutej situácie očakávalo od ich manažmentu.

"Ukrajina, musíme sa porozprávať!" Alebo video, ktoré sa nehodí...
„117 vojakov išlo bojovať, iba 15 z nich sa vrátilo.“ Video Jana Šafaříka, streleckého inštruktora, ktorý sa podelil o svoje nepríjemné skúsenosti s výcvikom vojakov na Ukrajine, vzbudilo vlnu záujmu. Aj odmietania z Ukrajinskej strany. Jan Šafařík... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme