Soták: Ak Lengvarský neprehodnotí rozhodnutie, nech sa vzdá funkcie!
14 | 01 | 2023 I Eka Balaskova

Generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták sa v minulosti niekoľkokrát postavil proti rozhodnutiam tejto vlády a za občanov regiónu. Na Horehroní je podnik, ktorý patrí medzi najväčších zamestnávateľov, preto Sotákovi "leží na srdci" aj zdravie jeho zamestnancov. 

Sotákovi sa nepáči rozhodnutie o kategorizácii nemocnici v Brezne. Tá sa dostala do najnižšej, teda prvej kategórie. Proti tomuto návrhu je ako vedenie nemocnice, tak aj samosprávy, ale aj najväčší zamestnávateľ v regióne. Návrh navyše prišiel v čase, keď breznianska nemocnica získala flotilu nových sanitiek, ktoré budú slúžiť záchranárom v regióne Horehronia, ktoré je turistami veľmi vyhľadávané. O akých kategóriách je vlastne reč?

Minimálne dvojka

"Ministerstvo zdravotníctva nám ponúklo, že budeme v prvej kategórii a oni nám schvália nejaké programy, aby tá naša činnosť hneď neupadla,"hovorí Karol Vojtko, hovorca nemocnice v Brezne. Tie však bude musieť ešte pred tým nemocnica argumentačne ustáť. 

"Dopracujeme sa k tomu, že nie o mesiac, nie o rok, ale nemocnica s tekýmto rozsahom služieb tu nebude," predvída Vojtko to, čo nemocnicu na Horehroní čaká. Na príklade tamojšieho gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia upozorňuje na dôležitosť zachovania nemocnice minimálne v druhej úrovni. 

Dolinková: Kreatívne poplatky za vstup do ambulancie sú neprijateľné (VIDEO)
Na piatkovej tlačovej besede strany Hlas-SD Erik Tomáš oznámil, že strana na najbližšiu schôdzu predkladá jeden návrh zákona a jeden pozmeňujúci návrh. Ide o rozmrazenie minimálnych dôchodkov a návrat obedov zadarmo do školských jedální. Erik... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Dve hodiny cesty za akútnou zdravotnou starostlivosťou?

Primátor Brezna Tomáš Abel hovorí o tom, že dostupnosť nemocnice už teraz zhoršuje cestná infraštruktúra v regióne. 

"Stále hovoríme o základných, akútnych prípadoch a tá dostupnosť aj pre ne nebude možná. Ak máte v prípade ohrozenia života do nemocnice cestovať hodinu až dve, tak je to totálny nezmysel," myslí si Abel.

Rozčúlený Soták

"Zodpovednosť sa tam rozplynula. Keby boli zodpovední, prišli by sa sem pozrieť a porozprávať s primátorom či županom, až potom by rozhodli. Železiarne sú tu akcionárom, no robia to o nás bez nás,“ tvrdí Soták s tým, že podnik, ktorý vedie, zamestnáva cez tritisíc ľudí a tí štátu odvádzajú viac, ako 40 miliónov eur.

„A ministerskí úradníci si myslia, že s nami si budú robiť, čo chcú. Ak vo fabrike k niečomu dôjde a breznianska nemocnica by nefungovala, prekľajem celé ministerstvo zdravotníctva," dodáva.

Referendum bude o týždeň, volič môže žiadať o prenosnú schránku
O týždeň, v sobotu 21. januára, sa bude konať referendum o zmene Ústavy SR. Volič, ktorý v ňom chce hlasovať, no nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže žiadať o prenosnú volebnú schránku. Môže o to... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Horehronie je im dobré - na lyžovačky

"Ja volám primárov, lekárov, aby sa postarali o priateľa z Bratislavy. Nepoviem, že je to ministerský úradník, lebo taký chirurg by sa naštval a hlavu by mu prišil k zadku. A oni, odborníci, nedovzdelaní ľudia bez životných skúseností a úcty k občanovi rozhodnú, že breznianska nemocnica bude v jednotke. Bez toho, aby ma niekto oslovil,“ vraví rozčúlený Soták.

Poškodili by aj sebe

A práve preto je optimista - verí, že práve tí, čo chodia z Bratislavy na Horehronie na lyžovačky, či dovolenky, si uvedomia, že zaradiť nemocnicu v Brezne do najnižšej kategórie by bola chyba, ktorú by sami oľutovali. Soták navyše upozornil, že ak by to nešlo "po dobrom", sú schopní podať aj žalobu.

Nemocnica skvalitňuje svoje služby

12. januára bolo nemocnici v Brezne odovzdaných šesť sanitiek. Nemocnica v Brezne prevádzkuje šesť staníc záchrannej zdravotnej služby, záchranári pokrývajú územie od Muránskej Huty až po Brusno. Sanitky boli preto prispôsobené členitému a hornatému terénu v tomto regióne.

Nákup sanitiek pre záchranárov na Horehroní za približne milión eur spolufinancovala nemocnica sumou asi 80.000 eur. Vozidlá sú vybavené defibrilátormi s monitormi vitálnych funkcií či odsávačkami, ďalšie zdravotnícke vybavenie dodá nemocnica.

Brezno: Záchranári majú novú flotilu sanitiek (Galéria)
Záchranári na Horehroní budú pacientom po novom pomáhať s flotilou šiestich nových sanitiek. Nemocnica s poliklinikou (NsP) Brezno na ich nákup získala vyše 900.000 eur z európskych zdrojov, vozidlá záchranárom slávnostne odovzdali vo štvrtok (12.... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Chystajú sa na petíciu

"Sme presvedčení o tom, že týmto rozhodnutím je porušený zákon a ústavné právo našich obyvateľov na dostupnosť k základnej akútnej zdravotnej starostlivosti,"vysvetlil primátor Abel. Samosprávy 29-tich obcí okresu Brezno sú pripravené spustiť petičnú akciu, ktorá by mala pomôcť zmeniť tento návrh. O prehodnotenie návrhu, zaradiť nemocnicu do prvého stupňa, žiada aj  predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Ondrej Lunter.

Kategorizácia nemocníc - ako to má vyzerať?

Univerzitná nemocnica Bratislava je jediná, ktorá bude v najvyššej, piatej kategórii a bude poskytovať najzložitejšie zákroky, akým je napríklad transplantácia srdca, informuje portál tvnoviny.sk

Nemocnice štvrtej kategórie budú dve: v Košiciach a v Banskej Bystrici.

V tretej kategórii budú nemocnice v Martine a zvyšných krajských mestách.

V druhej a prvej kategórii budú malé nemocnice najbližšie ľuďom.

ŠIALENÉ FAKTÚRY z obcí a miest! Horúco z cien energií!
Faktúry za elektrinu doslova ničia nielen podnikateľov, ale aj samosprávy. Šokujúce čísla z niektorých miest a obcí zverejnil na sociálnej sieti riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, Michal Kaliňák. Faktúry za elektrinu v... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme