Opäť zvláštne ukrajinské počty...
09 | 01 | 2023 I Milan Laca

Denys Šmyhaľ vyhlásil, že Rusko vytvorilo na Ukrajine najväčšie mínové pole na svete.

Tvrdí to ukrajinský premiiér v rozhovore pre juhokórejskú tlačovú agentúru Yonhap.

Rusi kontrolujú tretinu Ukrajiny?

Podľa premiéra, v dôsledku ruskej agresie vzniklo na Ukrajine mínové pole s rozlohou 250 000 kilometrov štvorcových (rozloha Ukrajiny je 603 700 km² - pozn. redakcie).

Hrozba

"V súčasnosti ide o najväčšie mínové pole na svete. Nielenže to komplikuje pohyb ľudí, ale spôsobuje aj vážne problémy v poľnohospodárstve, ktoré je jedným z našich hlavných odvetví hospodárstva," povedal Šmyhaľ.

Tvrdá ruská odplata
Ministerstvo obrany ohlásilo vykonanie operácie odvety ruských ozbrojených síl za úder ozbrojených síl Ukrajiny na Makejevku. "Velenie spoločnej skupiny ruských síl uskutočnilo odvetnú operáciu, v reakcii na zločinecký útok kyjevského režimu na... Čítať ďalej
08 | 01 | 2023 | Milan Laca

Veľkosťú zemia

Agentúra poznamenáva, že 250 tisíc kilometrov štvorcových je viac ako  celý Kórejský polostrov, či Laos, Rumunsko, alebo Veľká Británia.

Optimista

V exkluzívnom rozhovore pre agentúru Yonhap Šmyhaľ odsúdil ruské zverstvá pri invázii do jeho krajiny a vyjadril dôveru v ukončenie vojny úplným získaním ukrajinského územia.

Spolupráca

Šmyhaľ vyhlásil, že partnerstvo v oblasti hospodárskej spolupráce medzi Ukrajinou a Južnou Kóreou sa naďalej rozvíja a dúfa v spoluprácu s Južnou Kóreou na povojnových projektoch národnej obnovy a v automobilovom priemysle. "Podľa plánu vlády máme záujem postaviť závod na výrobu elektromobilov na Ukrajine a chceli by sme to urobiť v spolupráci s Južnou Kóreou. Ukrajinci chcú nakupovať kvalitné elektromobily a my sa im snažíme vyhovieť pri rastúcom dopyte,“ povedal Šmyhaľ. "Teším sa aj na veľkú pomoc od Južnej Kórey s jej bohatými skúsenosťami, zručnosťami a vybavením pri odmínovacích prácach."

Vyhrajú!

Rusko sa zameriava na infraštruktúru v husto obývaných oblastiach," povedal Šmyhal s tým, že 70 percent škôd znášajú obytné štvrte. "Nevieme, kedy sa vojna skončí, ale je isté, že získame späť celú našu pôdu," povedal Šmyhal. Nezverejnil oblasti, ktoré Ukrajina plánuje získať späť, ani  podrobnú stratégiu, ale dal jasne najavo, že to nebudú unáhlené operácie, za cenu ľudských obetí. „Na rozdiel od Ruska prichádzame ako prví so stratégiami na ochranu ľudí“. Od začiatku vojny sme získali späť 54 percent územia, ktoré zabralo Rusko a naďalej budeme môcť získať okupovanú zem túto zimu alebo kedykoľvek", vyhlásil Šmyhaľ.

Zelenskyj sankcionuje ruské celebrity
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu výnos, ktorý uvaľuje sankcie na 119 jednotlivcov - vrátane mnohých ruských celebrít - za ich podporu vojny na Ukrajine. Oznámila to Zelenského kancelária, na ktorú sa odvoláva denník The... Čítať ďalej
08 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme