Poľsko prijalo od začiatku ukrajinskej vojny už takmer 9 miliónov ľudí
06 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku vojny už vyše 8,94 milióna ľudí, oznámila v piatok ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu štvrtka približne 24.000 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že vo štvrtok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 31.700 ľudí. A od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už vyše 7,16 milióna jedincov.

Nemecká tlačová agentúra DPA však pripomína, že aj keď tieto čísla udávajú počet prekročení štátnych hraníc, nemožno z nich úplne priamo odvodiť počet utečencov pred vojnou, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko.

Z údajov poľskej vlády z vlaňajšieho novembra žije v Poľsku okolo 1,3 milióna ukrajinských utečencov.

Hovorca poľského ministerstva zdravotníctva Wojciech Andrusiewicz nedávno pre PAP povedal, že jeho krajina sa chystá zintenzívniť a zrýchliť prepravu ukrajinských nemocničných pacientov – vrátane ranených vojakov – do ďalších európskych krajín. Niektorí majú byť prevezení do poľských nemocníc.

Vraha z Michaloviec vzali do väzby
Osemnásťročného Valentína H., ktorý je obvinený z vraždy v Michalovciach, vzali do väzby. Vo štvrtok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa súdu Anna Pančurová, rozhodnutie nie je... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!