TOTO BOLO RÝCHLE! Vagovič končí v RTVS. POZRITE, KTO JE NA VINE!
31 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Končím, ako moderátor relácie Pod povrchom," vyznal sa na sociálnej sieti novinár a spisovateľ Marek Vagovič, ktorý odišiel z denníka Aktuality a aktuálne pôsobí v denníku Postoj. Z RTVS Marek Vagovič mizne po približne dvoch mesiacoch. Medzi riadkami uviedol, kto je na vine.

"Keď som dostal ponuku moderovať reláciu vo verejnoprávnej televízii, bolo mi jasné, že prídu aj hejty a podpásovky z rôznych strán. Počnúc politikmi, cez Radu RTVS až po niektoré, prevažne bulvárne médiá. Napriek tomu som to zobral ako výzvu zúročiť dvadsaťročné novinárske skúsenosti. A dúfal, že vedenie RTVS mi bude kryť chrbát, keď sa budú stupňovať tlaky, od ktorých ma bude so zdravým sebavedomím izolovať," uviedol na sociálnej sieti.

Pod povrchom

"V ideovom zámere projektu, o ktorom som informoval vedenie RTVS, som ho definoval takto: „Diskusná relácia o spoločensko-politických témach, s dôrazom na boj proti korupcii a organizovanému zločinu.“ Primárne som chcel volať rešpektovaných odborníkov, ktorí stoja v prvej línii zápasu s korupciou a mafiou – policajtov, prokurátorov, sudcov. Napríklad šéfka vyšetrovacieho tímu Gorila Martina Babacsová," vysvetlil Vagovič.

Jeho ambíciou však bolo pozývať aj ľudí z pomysleného druhého brehu barikády.

Ako uviedol, vrátane kajúcnikov typu František Imrecze, ktorého som avizoval aj v zmienenom projekte diskusnej relácie Pod povrchom.

"Keďže nikto z vedenia RTVS nemal výhrady, začali sme s dramaturgičkou Martinou Kubániovou oslovovať jednotlivých respondentov. Nebolo to jednoduché, tento typ hostí nedáva rozhovory každý deň," dodal.

Belousovová: "Tri roky nám tu zavádzajú totalitu a pritom majú plné huby demokracie"
Náš dočasne poverený premiér Heger sa tvári, akoby jeho vláda ani nebola v parlamente odvolaná. Vo štvrok sa dokonca vyjadril, že ide hľadať podporu pre svoju "sedemdesiatšestku". Keď si to Belousovová vypočula ihneď musela reagovať. Pronárodne... Čítať ďalej
30 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Krk mu mohol zlomiť Imrecze

Imreczeho mal Vagovič „lámať“ viac ako rok.

Ako uvádza, napokon súhlasil a odvtedy už nebolo nič také, ako predtým. Začalo to podľa neho „nevinnými“ poznámkami, či je naozaj nevyhnutné robiť s ním rozhovor – a keď už to musí byť, či ho radšej neodložiť na neskôr...

Časť vedenia RTVS sa podľa jeho slov obávala, že bude hovoriť o živých veciach v kauzách, kde je kľúčovým svedkom (spolupracujúcim obvineným). Dokonca padla aj veta: „Čo keď tam povie niečo o Pellegrinim“.

Zasiahla Rada RTVS

V Rada RTVS majú podľa Vagoviča svoje záujmy aj politické strany a vplyvní oligarchovia.

Vagovičovy vyčítali, priestor dostal trestne stíhaný človek.

"Tento typ kritiky je obzvlášť pikantný, keďže v diskusných reláciách RTVS pravidelne vystupujú trestne stíhaní politici. Nikoho nezaujímalo, ako som viedol s rozhovor s Imreczem, riešili len to, prečo práve on. Účelovú argumentáciu viacerých členov rady prebrala aj časť médií. Novinári, ktorí spravidla nezabudnú pripomenúť, kto, prečo a za koho kope, brali zrazu ako písmo sväté všetko, čo zaznelo na rokovaní rady…," vysvetlil.

Vyplašené vedenie RTVS

Kritiky Rady RTVS mala podľa Vagoviča vyplašiť vedenie RTVS, ktoré ostalo podľa neho paralyzované.

"Od tohto momentu som necítil jednoznačnú podporu a ochotu zastať sa relácie Pod povrchom – a nepodľahnúť mocenskému tlaku členov rady," dodal.

Rozhovor so šéfkou tímu Gorila, Martinou Babacsovou už neodvysielali.  

Vedenie RTVS sa podľa Vagoviča podvolilo tlaku Rady RTVS a nechcelo provokovať. Vagovičovi bolo oznámené, že: "...myslíme, že sme bohovia, máme ju robiť na vlastnom webe, lebo televízia je zodpovedná za to, čo odvysiela…". A tak sa Mareg Vagovič rozhodol, že s reláciou Pod povrchom končí, čo oznámil na sociálnej sieti.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!