MAĎARI KRIČIA! ZELENSKYJ podpísal zákon, ktorým sa zužujú práva národnostných menšín
31 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ukrajina prijala zákon, ktorým zužuje prva národnostných menšín žijúcich na Ukrajine, upozornil štátny tajomník úradu vlády Maďarskej republiky, zodpovedný za národnú politiku János Árpád Potápi.

Podľa Jánosa Árpáda Potápiho, je poľutovaniahodné, že prezident Ukrajiny podpísal nový zákon o „národnostných menšinách (spoločenstvách)“, ktorý odhlasoval ukrajinský parlament.

Postoj vlády Maďarska k novému zákonu o ukrajinských menšinách vyjadril vo vyhlásení zaslanom Maďarskému národu János Árpád Potápi, štátny tajomník úradu predsedu vlády zodpovedný za národnostnú politiku.

"Je poľutovaniahodné, že prezident Ukrajiny podpísal nový zákon o "národnostných menšinách (spoločenstvách)" odhlasovaný ukrajinským parlamentom, čím ešte viac zúžil práva národnostných spoločenstiev žijúcich na jej území, vrátane Maďarov," uviedol János Árpád Potápi.

"Považujeme za smutné, že počas vojny, zatiaľ čo Maďarsko vykonáva humanitárnu pomoc Ukrajine a pomáha ukrajinským utečencom, sú na Ukrajine ešte viac obmedzované práva národnostných menšín."

Štátny tajomník zdôraznil, že nový zákon obsahuje v porovnaní so zákonom o národnostných menšinách z roku 1992 veľa regresov.

János Árpád Potápi uviedol, že Maďarsko chápe a podporuje integračné snahy Ukrajiny do Európskej únie, ale upozorňuje na skutočnosť, že zákony prijaté počas integračného procesu musia vychádzať z európskych hodnôt a medzinárodných noriem.

Dodal: "Veríme, že kým nový zákon o "národnostných menšinách (spoločenstvách)" nenadobudne účinnosť, Ukrajina bude pokračovať v práci na texte prijatého zákona na základe odporúčaní národnostných menšín žijúcich na jej území a Benátskej komisie a vytvorí zákon, ktorý nepochybne preukáže záväzok k Európskej únii a k právam národnostných menšín.“

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!