Šikmá veža v Pise sa možno vyrovná (GALÉRIA)
31 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Asi nikto, kto bol v talianskom meste Pisa si "neodpustí" selfie-foto, ako podopiera tamojšiu šikmú vežu. Ak ste to ešte neurobili, možno je načase. Ponáhľať sa s tým veľmi nemusíte, pravdou však je, že jej povestná šikmosť sa vyrovnáva.

Kvôli obave zo zrútenia, vežu pred časom zavreli pre verejnosť. Aby sa tak skutočne nestalo, vyviezli množstvo zeminy. Toto opatrenie zaistilo, že veža sa čiastočne vyrovnáva. Možno ste nevedeli, ale aj Slovensko má niekoľko šikmých veží.

Podobným pózam pri tejto pamiatke odolá málokto...
Podobným pózam pri tejto pamiatke odolá málokto...
pixabay.com
pixabay.com
pixabay.com
pixabay.com
pixabay.com
pixabay.com
Z Paríža ako darček nosíme mini Eiffelovky, z Pisy Šikmú vežu
Z Paríža ako darček nosíme mini Eiffelovky, z Pisy Šikmú vežu
pixabay.com
Šikmá veža v Banskej Bystrici
Šikmá veža v Banskej Bystrici
FB Milan Kuchtiak
Šikmá veža vo Vrbovom
Šikmá veža vo Vrbovom
FB / Libor Mačuha
Podobným pózam pri tejto pamiatke odolá málokto...
Z Paríža ako darček nosíme mini Eiffelovky, z Pisy Šikmú vežu
Šikmá veža v Banskej Bystrici
Šikmá veža vo Vrbovom
Šesť miliónov návštevníkov ročne

Šikmá veža v Pise je jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v Taliansku s viac ako šiestimi miliónmi návštevníkov ročne. Do kasy tamojšej samosprávy to prinesie zhruba 21 miliónov eur.

Sklon však vyvoláva obavy

Hoci je stále turistickým lákadlom, jej sklon už po desaťročia vyvoláva obavy u historikov. Preto prebehli stabilizačné práce, vďaka ktorým sa veža pomaličky, ale stabilne, vzpriamuje.

Zaujímavý príbeh

Práce na stavbe hodinovej veže sa začali v roku 1173 a nakláňať sa začala už o päť rokov. Nestabilné podložie spôsobilo posun, ktorý si robotníci všimli už pri stavbe druhého podlažia. Kompenzovali to tak, že horné poschodia postavili s jednou stranou kratšou ako druhou. Preto bola konštrukcia zakrivená a naklonená.

Top výroky politikov za rok 2022
Ešte sa nám ten rok 2022 ani poriadne nezačal a už sa pomaly končí. Samozrejme ešte celkom nie, ale už sme si pre vás nachystali TOP výroky politikov za rok 2022. Ktorý výrok zaujal Vás? 1. „Ľudia jednoznačne povedali, že chcú, aby poslanci... Čítať ďalej
30 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

32 rokov uzavretá

V roku 1990 sa veža stále nakláňala smerom na juh, čo viedlo k obavám z jej úplného zrútenia. Preto ju uzavreli pre verejnosť. Inžinieri sa však rozhodli vyskúšať „extrakciu pôdy“ – spod atrakcie odstránili zeminu v objeme dvoch kamiónov spod severnej strany veže a pomocou oceľových lán ju "vzpriamili".

Mohlo to byť horšie

V roku 2001 sa veža narovnala o cca 38 cm (15 palcov). Za ostatných 21 rokov sa veža podľa prieskumu narovnala o ďalších takmer 5 cm. Orchanárska organizácia Opera Primaziale della Pisana (OPA) zverejnila štúdiu, podľa ktorej sa naklonenie zmenšuje v priemere o pol centimetra ročne.

"Stabilita zvonice je však lepšia, ako sa očakávalo," tvrdí profesor geotechniky na univerzite v Pise, Nunziante Squeglia.

Hovorca OPA uviedol, že vzhľadom na vek stavby (850-rokov) so sklonom okolo päť metrov a poklesom nad tri metre, je zdravotný stav "pacienta" (šikmej veže v Pise) výborný."

Ako budú otvorené obchody na Silvestra a Nový rok?
V posledný deň roku, v sobotu 31. decembra, budú obchody na Slovensku otvorené kratšie. Zatvárajú väčšinou medzi 16.00 a 18.00 h. V nedeľu 1. januára je štátny sviatok, predajne budú celý deň zatvorené. Novela Zákonníka práce od júna 2017... Čítať ďalej
30 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Slovenská šikmé veže

Vedeli ste, že na Slovensku máme hneď niekoľko šikmých veží? Jednou je zvonica v Banskej Bystrici a ďalšou je veža vo Vrbovom.

Banskobystrická zvonica bola postavená v roku 1552 a koncom 17. storočia bola nadstavená. Jej statika bola viditeľne narušená už začiatkom 20. storočia a jej odklon od zvislej osi je až 68 cm. Po rekonštrukcii sa už viac nenakláňa.

Tá vrbovská má 38 metrov a postavená bola v roku 1835. Naklonila sa o necelých sto rokov neskôr, po dlhotrvajúcich dažďoch. Stabilizovali ju o rok neskôr. Merania z roku 1997 preukázali, že oproti zvislej osi je veža odklonená o necelý meter smerom na juhozápad.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!