Fínsky expert: Ukrajina by už NEEXISTOVALA bez dodávok západných zbraní
26 | 12 | 2022 I Diana Zaťková

Fínsky profesor vojenskej histórie tvrdí, že západné dodávky zbraní na Ukrajinu mali taký vplyv na súčasný konflikt s Ruskom, že krajina bez nich už nemôže existovať, informuje Breitbart.

Docent európskej vojenskej histórie a autor literatúry faktu Markku Salomaa tvrdí, že dodávky vyspelých zbraní zo Spojených štátov a iných spojencov na Ukrajinu sa ukázali ako nesmierna výhoda pre Ukrajinu v jej súčasnom konflikte s Ruskom.

„Pre prežitie Ukrajiny to bolo rozhodujúce. Bez dodávok zbraní USA by Ukrajina už neexistovala. Moderné západné zbrojné technológie prinútili Rusko ustúpiť na niekoľkých frontoch,“ povedal Salomaa pre fínsku televíziu Yle.

Výskumník v oblasti bezpečnostnej politiky Mikko Räkköläinen zopakoval tento názor a povedal: „Jedným príkladom sú raketomety HIMARS, ktorými Ukrajinci zničili ruské zásobovacie vedenia. Ďalším príkladom sú rôzne protitankové zbrane, ktorých boli na Ukrajinu dodané zo Západu desaťtisíce."

VEĽKÝ RESET: Nemecká vláda chce na diaľku ovládať vykurovanie domácností
Vládna agentúra v Nemecku oznámila novú schému, ktorá umožní dodávateľom energie na diaľku obmedziť vykurovanie domácností a nabíjanie elektromobilov, informuje portál Breitbart. Nepotrebujú povolenie Nemecká federálna sieťová agentúra, vládny... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Rusov ale neporazia

Podľa Yle, zatiaľ čo zbrane prúdiace na Ukrajinu zo Západu zohrali v konflikte hlavnú úlohu, je nepravdepodobné, že by aj podstatné zvýšenie zbraní dokázalo poraziť ruskú armádu, ale pravdepodobne by jednoducho zachovalo súčasný status quo.

Räkköläinen tiež vyjadril obavy, že zbrane z vojny by mohli skončiť stratené alebo predané, keď povedal: „Je pravdepodobné, že zbrane, ako sú útočné pušky a ručné granáty, ktoré sa dajú ľahko prepravovať a skryť, skončia na čiernom trhu."

Podobné obavy v súvislosti s konfliktom vyvolali rôzne zdroje, napríklad kanadská mimovládna organizácia Project Ploughshares, ktorá už v marci uviedla, že sa obáva možnosti nelegálneho predaja zbraní.

„Existuje reálna hrozba, že ukrajinská vláda potenciálne nemôže kontrolovať všetky tieto zbrane,“ povedal Kelsey Gallagher, výskumník projektu Plowshares a dodal: „Kedykoľvek tento konflikt ustúpi... tieto zbrane len tak "nezmiznú.“

Iné správy tvrdili, že zbrane sa už možno predávajú zločincom v Európe, keďže talianske noviny v máji informovali, že zbrane z konfliktu sa predávali cez šifrovanú aplikáciu Telegram.

ODSÚDILA ruská invázia na Ukrajinu DOLÁR do záhuby?
Ukrajinská kríza viac-menej posilnila takmer globálny názor, že svetu lepšie slúži multipolarita a multilateralizmus. Skonštatoval to pre National Interest Robert G. Rabil profesorom politológie na Florida Atlantic University. Ruská invázia na... Čítať ďalej
25 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!