Právnička Laššáková: Spoliehajú sa politici, že tu máme Vianoce? (VIDEO)
23 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Ústavná právnička Judita Laššáková sa domnieva, že hoci všetko smeruje k predčasným voľbám, v júni sa zrejme konať nebudú.

Taktiež nechápe postoj niektorých demokratických politikov k referendu, ako aj k predčasným voľbám. V tejto súvislosti pripomína možný rozdiel medzi preferenciami politických strán, ktoré sa dostávajú na verejnosť a tými, ktoré majú k dispozícii politici. Inak by podľa nej prezidentka konala pri rozhovore s lídrami strán po odvolaní vlády, zvlášť s ohľadom na Petra Pellegriniho. 

Podľa politológa Jozefa Lenča je neistým prvkom celej situácie strana SaS Richarda Sulíka.

Termín možných predčasných volieb

Laššáková vidí septembrový termín predčasných volieb, ako aktuálnejší - vzhľadom na tlaky miniatúrnych strán, ktoré opustil ich zakladateľ, no peniaze na svoje fungovanie potrebujú. Tie však dostanú okolo 15. júna a podľa Laššákovej ich tak môžu využiť na predvolebnú kampaň. 

Toto sú demokrati

Laššákovú tiež fascinuje prístup tých, ktorí sa tvária, ako najväčší demokrati, no predčasné voľby nechcú, lebo sa boja návratu "smerohlasomafie". 

"Vážení demokrati, pán Budaj, Dzurinda a všetci ostatní. A vy viete odkiaľ, že sa oni vrátia? Keď pozerám tie prieskumy, tak to nie je také jednoznačné," hovorí právnička a pýta sa, či títo ľudia disponujú inými prieskumami než tými, čo sa dostávajú na verejnosť. 

"Demokratmi sa Slovensko len tak hemží a málokto tvrdí, že treba ísť k referendu. Tak sa vás pýtam, prečo nejdete podporiť to referendum? To bude aj vám dávať právo rozpustiť parlament v referende, petíciou občanov, ak sa vám ten parlament nebude páčiť. Alebo si naozaj myslíte, že za rok a pol vy polepíte nejakú sedemdesiatšestku, ktorá presvedčí ľudí, že na tie dva a pol roka, čo sme tu žili zabudneme?" Neveriacky sa pýta Laššáková.

B. Kollár povedal, čo sa stane v januári, ak sa nedohodnú
Ak sa do konca januára nepodarí schváliť zmenu Ústavy SR o možnosti skrátiť volebné obdobie a dohodnúť predčasné voľby, nastane úradnícka vláda. Tvrdí to predseda Národnej rady (NR) SR a Sme rodina Boris Kollár. Hovorí o potrebe predčasných volieb... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Šokoval ju Pellegrini

Peter Pellegrini dostal pozvanie od prezidentky, to je samozrejmé, že mal ísť. Dojalo ju toto vyjadrenie Petra Pellegriniho (Hlas-SD):

"Pozvala ma oficiálne pani prezidentka, ako predsedu relevantnej politickej strany a na tomto stretnutí sa ma pýtala, aký je náš postoj k aktuálnej politickej situácii." Tu sa Laššáková pýta, kde bol Milan Uhrík (Republika), ako predseda relevantnej strany. Podľa tých prieskumov je aj on, aj Robert Fico (Smer-SD) či Boris Kollár (Sme rodina) predsedovia relevantnej strany.

Chce Pellegrini predčasné voľby?

Právničku tiež dojíma Pellegriniho poďakovanie za opätovne výborné prieskumy Hlasu v prieskumoch. Keby totiž zakaždým neďakoval, ani si nevšimneme, že už rok Hlasu tie preferencie klesajú. 

"Ak u pani prezidentky boli zástupcovia strany SaS, bol pán Pellegrini, ja osobne si nemyslím, že pán Pellegrini naozaj chce predčasné voľby. Ak by ste ich chceli, tak ste to mali zahrať tak, že ste mali podporiť návrh Tomáša Tarabu," myslí si Laššáková, ktorá radšej nekomentuje vyjadrenie predsedu Hlasu, že vlastne ani nečítal, prečo podporuje odvolanie vlády, len to podpísal. A práve tieto podpisy Hlasu a SaS boli na začiatku pádu vlády. 

Čo robí SaS

Politológ Jozef Lenč sa domnieva, že SaS pod vedením Richarda Sulíka robí veľmi naivnú politiku. 

"Možno ako keby sa spoliehali, čo niekto urobí za nich. To je prípad toho, akým spôsobom komunikovali svoj odchod z vlády," pripomína Lenč, čím podmieňovala SaSka svoj septembrový počin. 

"Báli sa robiť politiku, nevedeli robiť politiku a keď sa ju potom snažili robiť, tak prinášali rozhodnutia, pri ktorých sa aj laický pozorovateľ politiky musel cítiť trápne," dováva Lenč na adresu SaS.

https://www.youtube.com/watch?v=uV3gFnT-OPw&ab_channel=Startitup

Politológ Lenč: Čas ubieha. Občan stojí za dverami. Krízy sa prehlbujú
"Parlament namiesto riešenia dosahov inflácie, hľadania spôsobov ako prekonať energetickú krízu a schváliť rozpočet na rok 2023, vedie zvadu o tom, kto je väčší zradca, fašista či demokrat. Čas ubieha. Občan stojí za dverami. Krízy sa prehlbujú."... Čítať ďalej
22 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!