Výkon NR SR nefunguje, poslanci na zákony "kašlú"
20 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Poslanci presunuli viaceré body programu na najbližšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Jej začiatok je plánovaný v závere januára 2023.

Ide o novely Trestného poriadku i Trestného zákona z dielne Tomáša Tarabu (nezaradený). Rovnako sa presúva aj jeho návrh ústavného zákona, ktorým chcel doplniť možnosť zániku poslaneckého mandátu v NR SR o prípad, ak sa v platnom referende rozhodne o skrátení volebného obdobia.

Presúva sa aj novela zákona o obecnom zriadení, ktorou chce Tomáš Valášek (nezaradený) zaviesť povinnosť premenovať ulice nazvané po predstaviteľoch nedemokratických režimov. Ale aj novela Trestného poriadku z dielne Kataríny Hatrákovej (nezaradená). Poslankyňa chce zmenou zabezpečiť riadny procesný postup prehliadky priestorov výkonu advokácie tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu práv občanov a k svojvoľným a nezákonným postupom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK).

Na január sa odsúvajú aj dva návrhy Miroslava Kollára (nezaradený). Novelou zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie mieni posilniť povinnosti orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov.
Medzi presunutými bodmi je aj novela zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorej cieľom je zabezpečiť dodatočné finančné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu.

Popoludňajšie grémium

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) ozrejmil, že poslanci majú pred sebou asi dva body programu, ktoré by mohli prerokovať dopoludnia. Pripomenul dohodu z poslaneckého grémia, že o 11.00 h budú hlasovať o niekoľkých prerokovaných návrhoch a popoludní sa opäť zíde grémium.

Aktuálna schôdza by sa mala po hlasovaní o 17.00 h prerušiť do 10. januára. Štátny rozpočet na budúci rok sa podľa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) pravdepodobne schváli až po 10. januári.

Ďalší Hegerov nesplnený sľub! Na lacnú elektrinu zrejme ZABUDNITE!
Akcionári Slovenských elektrární v piatok neodobrili zmluvu o dodávke zlacnenej elektriny pre domácnosti. Čo teraz? Tento týždeň budú akcionári – taliansky Enel, česká skupina EPH, ktorú spoluvlastnia český miliardár Daniel Křetínský a slovenský... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!