Najnovší ruský postrach(VIDEO)
20 | 12 | 2022 I Milan Laca

Rusko nasadilo Putinovu neporaziteľnú zbraň, systém Avangard.

Moskva nasadzuje najnovší bojový systém Avangard, neporaziteľnú zbraň prezidenta Vladimira Putina. Napísal Chaleda Rahman  pre americké vydanie Newsweek.

Hrozivý systém

Avangard sa stal jedným z niekoľkých pokročilých zbraňových systémov, o ktorých informovalo Rusko v marci 2018. Raketa je schopná letieť rýchlosťou 27 krát vyššou, ako je rýchlosť zvuku. Podľa USA ju nie je možné zasiahnuť.  Prezident Putin vo svojom prejave v roku 2018, v ktorom predstavil Avangard, označil systém za „neporaziteľný“. Povedal, že zbraň je absolútne nezraniteľná voči akýmkoľvek systémom protivzdušnej a protiraketovej obrany.

Štart komplexu Avangard

 

Neprekonateľný

Putin prvýkrát hovoril o Avangarde v posolstve pre Federálne zhromaždenie. Komplex pozostáva z medzikontinentálnej balistickej strely UR-100N UTTKh a hypersonickej kĺzavej okrídlenej jednotky. Podľa vývojárov, môže hlavica dosiahnuť rýchlosť 27-krát vyššiu ako je rýchlosť zvuku, teda v závislosti od podmienok, asi 33-tisíc kilometrov za hodinu. Môže  manévrovať po nepredvídateľnej trajektórii, čo jej umožňuje prekonať akékoľvek systémy protiraketovej obrany. Podľa vojenských analytikov má Avangard dolet viac ako 6 tisíc kilometrov a je schopný niesť jadrové alebo konvenčné nálože. Raketa môže preletieť aj nad Antarktídou a priblížiť sa k pevnine USA z juhu. Sériová výroba hypersonických jednotiek sa začala v júli 2018, v decembri 2019 ich prvý pluk, vyzbrojený Avangardom prevzal na bojovú službu.

Už ju nasadili

V decembri prevzal bojovú službu v divízii Orenburg druhý pluk s medzikontinentálnymi balistickými raketami Avangard s nadzvukovými jednotkami. Ruské Ministerstvo obrany spresnilo, že tento raketový systém  efektívne doplní zbraňové systémy strategických raketových síl. Ruský vojenský expert Alexej Leonkov doplnil, že táto hypersonická strela  je navrhnutá tak, že nie je možné predpovedať trajektóriu jej letu.  Ako poznamenal veliteľ strategických raketových síl Sergej Karakajev, hypersonickými jednotkami Avangard plánujú vybaviť aj najmodernejšie rakety Sarmat. Tie budú môcť nosiť až štyri takéto bloky.

Rusi lovia západné zbrane
Rumunský expert vysvetlil ciele druhej etapy vojny na Ukrajine. Ruské ozbrojené sily začali druhú etapu poľovačky na západné zbrane na fronte. Chyba sa stala... Rumunský vojenský expert Valentin Vasilescu sa domnieva, že velenie NATO urobilo... Čítať ďalej
19 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!