Británia: Zdravotné sestry vstupujú do štrajku, žiadajú lepšie platové podmienky
20 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Zdravotné sestry v Spojenom kráľovstve v utorok vstupujú do štrajku v boji za lepšie platové podmienky.

Do jednodňovej protestnej akcie sa zapojí až 100.000 členov odborovej organizácie zdravotníkov Royal College of Nursing (RCN) v Anglicku, Walese a Severnom Írsku. Títo zdravotníci štrajkovali aj minulý štvrtok 15. decembra. Bol to prvý takýto protest v 106-ročnej histórii organizácie RCN, pripomína BBC.

Zdravotné sestry, ošetrovatelia či pôrodné asistentky žiadajú zvýšenie platov, ktoré by zmiernilo vplyv inflácie a kompenzovalo predchádzajúce znižovanie miezd. Vláda však tvrdí, že Británia zasiahnutá recesiou si nemôže dovoliť zvýšenie o viac než 4-5 percent, píše AFP.

RCN kritizuje vládu britského premiéra Rishiho Sunaka za to, že odmieta o platoch rokovať. Táto organizácia takisto upozorňuje, že štrajky sa môžu v najbližších mesiacoch opakovať.

Protestné akcie v poslednom období organizujú aj zamestnanci iných odvetví v Británii vo verejnom i súkromnom sektore. Dôvodom sú platy, pracovné podmienky a nárast životných nákladov, ktorý je ešte viac prehlbovaný infláciou. (TASR/AFP)

Vojna, nevojna, Vianoce budú(VIDEO)
Na „strome nezdolateľnosti“ v Kyjeve sa rozsvietili svetlá. 19. decembra, na tamojšieho Mikuláša, sa v Kyjeve rozsvietili svetlá na vianočnom strome. Ako vždy, ale skromnejšie Hlavný vianočný strom v krajine tradične postavili na Sofiinom... Čítať ďalej
20 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!