Politológ: Popis možných scenárov už je pre psychiatra
19 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Politológ a vydavateľ Roman Michelko vo svojom týždennom súhrne analyzuje situáciu, ktorá vznikla po štvrtkovom hlasovaní o dôvere vláde, ktoré skončilo jej odvolaním.  

Michelko rekapituluje tri roky vlády pod vedením OĽaNO, ktoré prirovnáva k nekonečnému gladiátorskému zápasu. Zároveň klubu tohto hnutia prorokuje skorý rozpad. Michelko je ďalší v rade tých, ktorí  jediné východisko vidia v predčasných voľbách, v čom mu dáva za pravdu aj publicista Juraj Hrabko.

Roky nekonečných sporov a bojov

"Treba konštatovať, že aj tie najhoršie obavy sa naplnili mierou vrchovatou. Už od začiatku to bola vláda chaosu, nevyberavých osobných útokov, plná diletantskej improvizácie, už od začiatku sa celé Slovensko stalo rukojemníkom jedného extrémne hypertrofovaného ega, jedného osobnostne ťažko narušeného jedinca," pripomína Michelko počiatky vlády s tým, že ani "kozmetická zmena" na čele vlády, situácii nepomohla.

Hegera Matovič (obaja OĽaNO) totiž pustil len k zahraničnej politike a to podľa Michelka len preto, lebo o ňu Matovič záujem nemal. Heger je však len "premiérom do lepšieho počasia" , pred problémami len uniká a nie je schopný prijať zásadné rozhodnutia.

B. Kollár chce poznať názory strán k riešeniu stavu po páde vlády
Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) potvrdil prebiehajúce rokovania s predstaviteľmi strán k riešeniu situácie po páde vlády. Po stretnutí s predsedom Hlasu-SD Petrom Pellegrinim a nedeľňajšou plánovanou schôdzkou s lídrom Smeru-SD... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Začiatok súčasnej krízy

Pád vlády bol len zavŕšením toho, čo začalo prijatím prorodinného a protiinflačného balíčka proti vôli SaS.

"Už samotná táto skutočnosť bola na hrane, aby ju dokázala strana SaS predýchať, ale prelomenie veta prezidentky s pomocou Beluského sedmičky, teda poslancov ĽS NS, bol posledný klinček do rakvy. To viedlo k ultimátu, ktoré strana SaS zverejnila 6. júla a ktoré expirovalo koncom augusta," pripomína ďalej Michelko ďalšie dianie, podľa ktorého chcela SaS pôsobiť ako konštruktívna opozícia, čo sa ukázalo, ako nemožné. 

A tak bola vláda 15. decembra odvolaná

Michelko vidí jediné riešenie v predčasných voľbách. 

"Veľa naznačilo dvojdenné rokovanie poslaneckého klubu OĽaNO vo vládnom hoteli na Bôriku. Tam sa jasne ukázalo, že klub sa začína jednoznačne štiepiť, takzvaná občiansko- demokratická platforma zjavne tlačila na dohodu so stranou SaS a na odchod nielen Matoviča, ale aj Mikulca," poznamenáva Michelko s tým, že k frakcii sa pridal aj Matovičovi nadmieru lojálny Naď. O rozpade klubu OĽaNO svedčí aj nedávny Gyimesiho status, kde dáva "stop" liberálom. 

Gyimesi zničil svojho stranického šéfa Matoviča. Svoje dostal aj jeho kolega Pročko
György Gyimesi (OĽaNO) v rozhovore pre Pravdu zničil svojho stranického šéfa. Matovičovu demisu považuje za scestné, naivné a zlé rozhodnutie. „To, čo sme teraz dosiahli s hanbou, sme mohli dosiahnuť ,s gráciou‘. Mohli sme ukazovať na poslancov... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Rovnaký trik mu nevyšiel

"V septembri tiež na poslednú chvíľu predložil ono povestné desatoro, ktoré požadoval za svoj odchod, dobre vediac, že je pre stranu SaS absolútne neprijateľné," prekvapuje Matovič Michelka, ktorý Matovičovi vyčíta psychický nátlak. 

Michelkovo krátke resumé

"Ja predpokladám, že ako v SaSke, tak v OĽaNO spoznajú to, čo je nevyhnutné - nepáči sa im to, ale žiadnej inej cesty niet a tú deväťdesiatku potrebnú k predčasným voľbám dajú," myslí si politológ. Otázne je, či to bude pred, alebo po referende. Jediným riešením podľa Michelka sú predčasné voľby.

Publicista Juraj Hrabko súhlasí
Juraj Hrabko / teraz.sk

Hrabko Michelkovi dáva za pravdu

Publicista Juraj Hrabko upozornil, že predčasné voľby, ak poslanci splnia všetky legislatívne predpisy, by mohli byť ešte pred letom roku 2023. "Neviem si predstaviť scenár, ktorý kreslí Richard Sulík (SaS), že vznikne nejaká nová poslanecká väčšina, ktorá by podporovala novú vládu. Okrem 20 poslancov SaS nevidím žiadnych ďalších, ktorí by sa na tom podieľali. Nedá sa vylúčiť, že ich Sulík nájde, ale nepredpokladám to," skonštatoval Hrabko.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!