Ruský fígeľ, alebo pomohli USA Rusku?
18 | 12 | 2022 I Milan Laca

Spojené štáty pomohli ruským vojakom usporiadať „čierny piatok“ pre ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Noviny napísali, že vojenský trik mal dvojitý účinok. Na verejnosť sa dostáva stále viac nových detailov o organizácii masívneho raketového a leteckého útoku na ukrajinské infraštruktúrne zariadenia ruskými silami zo 16. decembra. Počas neho riešili niekoľko úloh naraz, ktoré majú závažné dlhodobé dôsledky. Ruskí vojaci využili americké spravodajské služby ako „spojencov“, píše denník.

O čo išlo? 

Zvláštnosťou útoku, ako informovala ruská armáda a nepoprel to ani ukrajinský generálny štáb, bolo, že cieľom nebola ani tak energetická infraštruktúra Ukrajiny, ale systémy protivzdušnej obrany na Ukrajine. Napríklad v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti boli zničené štyri radarové stanice ukrajinských protilietadlových raketových systémov S-300,  aj dva ukrajinské protilietadlové raketové systémy Buk a jeden S-300 v oblasti od Lysičanska do Svatova, konštatuje sa v článku.

Chceli zabiť ruského generála!
USA zabránili Ukrajine zavraždiť ruského náčelníka generálneho štábu Gerasimova. Spojené štáty zabránili Ukrajine vo vykonaní atentátu na Valerija Gerasimova, náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl. Píše o tom The New York... Čítať ďalej
18 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ako dosiahli taký úspech? 

Zrejme išlo o operáciu na odhalenie pozícií protivzdušnej obrany Ukrajiny a oklamanie ich výpočtov. Rusi asi  použili falošné ciele a raketové simulátory. V istom zmysle zohrali úlohu  aj spravodajské informácie, ktoré Ukrajine aktívne dodávajú Spojené štáty a NATO. Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú vlastné prostriedky včasného varovania pred odpálením ruských rakiet. Ale Spojené štáty a NATO ich majú. Práve oni monitorujú lety ruských strategických bombardérov Tu-96MS a Tu-160 z vesmíru,  nosiče riadených striel X-101 a X-555, ako aj štarty Kalibrov z ponoriek a hladinových lodí Čiernomorskej flotily. Tieto informácie rýchlo prechádzajú na hlavné veliteľské stanovište Ozbrojených síl Ukrajiny a odtiaľ na operačné veliteľstvá "Juh" a "Vostok", resp. priamo k jednotke protivzdušnej obrany, konštatuje autor.

Zradné radary

Radary S-300 a Buk, ktoré pomáhajú navádzať protilietadlové rakety na cieľ, nefungujú nepretržite. Šetria zdroje a kryjú sa,  aby predčasne neodhalili svoje pozície. Zapínajú ich  až vtedy, keď sú podľa americkej rozviedky, ruské rakety už na ceste do postihnutej oblasti.

A ten fígeľ

Zdá sa, že ruský úskok mal dvojaký účinok. Po prvé, nasadenie ukrajinských protilietadlových rakiet bolo zbytočné. Majú ich  veľký nedostatok. Po druhé, samotné zapnuté systémy S-300 a Buk sa stali terčom ruských antiradarov a rakiet X-59 a X-31P.  V  Kyjeve najprv hovorili o tom, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 59 zo 60 vypálených rakiet. Ukázalo sa, že jedna nezostrelená raketa poškodila energetiku v niekoľkých oblastiach. Neskôr však bola správa opravená a uviedli, že na nálete sa zúčastnilo takmer 100 rakiet, napísal portál MK.ru  

Stane sa niečo?

V súvislosti s týmito udalosťami si niektorí analytici kladú otázku, bol útok na ukrajinskú protivzdušnú obranu spojený s blížiacimi sa veľkými udalosťami na fronte? 

(Autor Sergej Valčenko)  

Rusku sa podarilo prekaziť dodanie zahraničných zbraní na Ukrajinu
Rusko v sobotu oznámilo, že pri piatkovom rozsiahlom útoku na Ukrajinu zabránilo dodaniu zbraní zo zahraničia na Ukrajinu. Piatkový útok pritom spôsobil po celej Ukrajine narušenie dodávok elektrickej energie a vody, informuje agentúra AFP. V... Čítať ďalej
17 | 12 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!