Rusko asi niečo chystá...
17 | 12 | 2022 I Milan Laca

Putin si na Spoločnom zasadnutí veliteľstva ozbrojených síl vypočul návrhy na ďalší priebeh "špeciálnej operácie".

Ruský prezident na stretnutí v sídle armády, zapojenej  do "špeciálnej operácie" na Ukrajine, vyjadril pripravenosť vypočuť si návrhy na okamžité a strednodobé akcie, píše agentúra RIA novosti. 
 
„Súdruhovia dôstojníci, dnes si vypočujeme veliteľov v každom operačnom smere a rád by som počul vaše návrhy, týkajúce sa našich okamžitých a strednodobých opatrení,“ povedal Vadimir Putin.
 
Jeho hovorca Dmitrij Peskov vyhlásil, že prezident sa oboznámil s prácou spoločného veliteľstva vojenských zložiek, zapojených do špeciálnej operácie. Na veliteľstve pracoval počas celého piatku (16.12.2022), vypočul si správu o priebehu špeciálnej operácie a uskutočnil aj konferenciu a samostatné stretnutia s veliteľmi.
Kde Rusi útočia 

Záznam z vysielnia ukrajinskej televízie Freedom. Informujú o útokoch ruských vojsk, podľa údajov ukrajiského generálneho štábu.

Ukrajina bez elektriny a kúrenia
V piatok 16.12.2022 ráno vyhlásili poplach  na celej Ukrajine. V dôsledku výbuchov boli regióny Dnepropetrovsk, Kirovograd, Charkov, Korosteň, Žytomirská oblasť a Poltava úplne bez energie. 
 
Zástupca vedúceho kancelárie Volodymyra Zelenského Kyrylo Tymošenko povedal, že v dôsledku poškodenia energetických zariadení v celej krajine zavádzajú núdzové výpadky elektriny. Spoločnosť Ukrenergo vyhlásila mimoriadnu situáciu pre straty viac ako 50 % spotreby jednotného energetického systému, čo znamená režim systémovej havárie. Výpadky elektriny boli v celej krajine. 
 
Podľa riaditeľa Centra energetického výskumu, Ukrajina technicky nedokáže poskytnúť svetlo približne 50 % spotrebiteľov, vrátane kritickej infraštruktúry. Neexistuje spôsob, ako vyrobiť viac energie alebo ju prepraviť.
 
Rusko opäť masívne udrelo na Ukrajinu! (VIDEO)
Na Ukrajine bola znova letecká pohotovosť, prileletelo pol stovky ruských rakiet. 16. decembra ráno sa začal letecký poplach na celej Ukrajine. Šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o vypálení asi 60 rakiet. "Prilietajú prvé rakety.... Čítať ďalej
16 | 12 | 2022 | Milan Laca
Veľké škody
Podľa ukajinského ministra energetiky Hermana Galuščenka,  bolo poškodených najmenej deväť výrobných zariadení a tiež elektrické rozvodne. Orgány regiónu Charkov tiež informovali, že viac ako 1 600 sídel bolo bez energie a takmer 1,3 milióna odberateľov zostalo bez elektriny. 
 
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že metro v meste nepremávalo, stanice fungovali ako úkryty. Prerušené boli aj dodávky vody a elektriny. V Dnepropetrovsku sa zastavila všetka elektrická doprava, vrátane metra. Primátor mesta Boris Filatov  vyzval obyvateľov, aby sa zásobili vodou. V meste boli aj rady na čerpacích staniciach. Vypadli tiež celé úseky železničnej dopravy na Ukrajine. Na trasy nasadili  dieselové lokomotívy, meškalo 17 vlakov, informovali Ukrajinské železnice.
Nový poplach

Na celej Ukrajine platí v sobotu, 17.12.2022 letecká pohotovosť, napísala Ukraninská pravda. Z Bieloruska vzlietli stíhačky, hlási „ Bielorian Gayun “ v telegrame. "Bieloruský Gayun" informuje o štarte dvoch ruských stíhacích stíhačiek MiG-31K, ktoré môžu niesť hypersonické rakety Kinžal a prieskumného  lietadla Il-76 A-50U "Sergii Atajants".

Na poludnie zaregistrovali na letisku v Baranoviči štart tretej stíhačky. Lietadlo typu A-50 je pripravené na zisťovanie, sledovanie a určovanie vzdušných, pozemných a námorných cieľov, odovzdávanie informáií veliteľským stanovištiam, navádzacím systémom, na navádzanie stíhačiek na vzdušné ciele a frontovú líniu, na pozemné a námorné ciele.

Takéto lietadlo dokáže najmä „rozpoznať“, kde sa nachádzajú systémy protivzdušnej obrany, alebo kde sú vo vzduchu ukrajinské stíhačky, keď reagujú na raketový útok. A-50 pracuje v tandeme so strategickými bombardérmi a taktickými stíhačkami, ktoré môžu „loviť“ ukrajinskú protivzdušnú obranu.

Sledujú všetko

Pri príprave raketových útokov využívajú Rusi letecké, aj pozemné spravodajstvo a monitorujú sociálne siete, vyhlásil hovorca ukrajinských Vzdušných síl  Jurij Ignat.

Podľa neho „pred útokom študujú všetko možné, od vzdušnej a vesmírnej inteligencie, cez pozemnú, spravodajstvo, dokonca až po sociálne siete a komunikáciu verejnosti. Hľadajú, ako vytýčiť trasu nového útoku. Nezáleží na tom, odkiaľ rakety odpália, či z oblasti Jeniseja, Volgodonska, alebo Kaspického mora. Dôležité je, ako letia... cez územie Bieloruska, alebo možno Moldavsko, ako to niekedy robia,“ napísala Ukrajinská Pravda.

Rusi sa chystajú na Kyjev!
Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v rozhovore pre The Economist povedal, že Rusi cvičia asi 200-tisíc nových vojakov. Nepochybuje, že opäť pôjdu na Kyjev. Zabrali "Ruská mobilizácia zafungovala. Nie je pravda, že ich... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!