Sledujte s nami NAŽIVO odvolávanie vlády. PADLA VLÁDA!
15 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák
FOTO TASR - Jaroslav Novák

 

19:52 Hlasovanie o nedôvere vláde jasne ukázalo, že nevisela na hlasoch fašistov a extrémistov, hoci sa to mnohí snažili tvrdiť mesiace. V reakcii na vyslovenie nedôvery to povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

"Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády," povedal Heger na tlačovej konferencii.

Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou.

19:45 Mimoparlamentná strana Spolu odmieta za novej politickej situácie úvahy o rekonštrukcii vlády. Presadzuje hľadanie širšieho politického konsenzu na realizáciu predčasných volieb, ideálne na jeseň 2023. Strana to uviedla na sociálnej sieti.

Spolu dlhodobo preferovalo, aby koncu vlády predchádzala široká dohoda politických strán o realizácii potrebných ústavno-legislatívnych zmien a termíne predčasných volieb. "Rozhodnutie parlamentu však zásadne mení politickú situáciu. Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár a strana Spolu za tejto novej politickej situácie odmieta úvahy o rekonštrukcii vlády. Na takéto riešenia bol čas predtým, ako bola vyslovená nedôvera vláde," uviedla strana na sociálnej sieti.

19:30 Slovensko potrebuje dohodu na predčasných parlamentných voľbách. Progresívne Slovensko (PS) bude súčinné pri všetkých krokoch, ktoré povedú k novému rozdaniu kariet. Uviedol to predseda mimoparlamentného PS Michal Šimečka.

Štvrtok považuje za smutný deň pre slovenskú demokraciu. "Našou úlohou je vrátiť ľuďom nádej, že politika sa dá robiť inak. Progresívne Slovensko bude v najbližších voľbách pre voličov predstavovať modernú, európsku a príčetnú alternatívu," zdôraznil Šimečka v stanovisku, ktoré TASR poskytol riaditeľ komunikačného oddelenia PS Radovan Choleva.

19:10 Po páde vlády sú aktuálne na stole tri scenáre. Prvým je ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, druhým je vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka, a tretím sú predčasné voľby. Vyhlásil to líder SaS Richard Sulík s tým, že jeho strana sa prikláňa k vláde odborníkov alebo rekonštrukcii vlády. Vie si predstaviť, že umožnia vznik novej vlády. Do vládneho kabinetu však podľa Sulíka SaS vstúpiť nechce. Hlavné slovo podľa neho bude mať teraz prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka má plnú podporu SaS. "Ona sa ukázala ako stabilný prvok na politickej scéne, keď sa nielen vláda, ale aj parlament zmietal v chaose. Očakávame od pani prezidentky a dúfame, že vstúpi do tohto diania," poznamenal.

19:05 Pád vlády nemusí znamenať predčasné voľby. Vyhlásil to predseda mimoparlamentnej strany Život-Národná strana a nezaradený poslanec Tomáš Taraba na sociálnej sieti.

"Dnes sme prišli s návrhom na predčasné voľby a dvomi hlasmi tento návrh neprešiel. Ak by bol prešiel, mali by sme istotu, že Slovensko ide do predčasných volieb, " skonštatoval.

Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) podľa neho padla iba vďaka hlasom troch poslancov, pôsobiacich v strane Život-NS. "Rozhodli sme sa tak, ako sme tvrdili, že keď nevyrokujeme predčasné voľby, tak hlasujeme za pád vlády," dodal.

Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali.

19:00 Mimoparlamentná SNS považuje pád vlády Eduarda Hegera (OĽANO) za najkrajší vianočný darček. Opozícia by sa mala v parlamente dohodnúť na čo najskoršom termíne predčasných volieb. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Hegerovej vláde SNS vyčíta nezvládnutie riadenia štátu. "Prichádza čas, keď Eduard Heger a jeho ministri musia urobiť odpočet svojej práce a niesť prípadne aj zodpovednosť za chyby, ktoré pri riadení štátu urobili," priblížila Škopcová.

Heger a jeho vláda dostali Slovensko podľa SNS na grécku cestu. "Zadlžili ho, zneužívali moc a dnes je zrejmé, že by sa mala opozícia v parlamente dohodnúť na termíne predčasných volieb tak, aby nová vláda začala čo najskôr naprávať chyby a zlyhania pro-ukrajinskej Hegerovej vlády," dodala.

18:45 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO) idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni. Informoval o tom médiá.

18:44 Zlá a neschopná vláda padla. Je to najkrajší darček slovenským ľuďom pod vianočný darček. Uviedol to na sociálnej sieti nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini.

18:30 Národná rada (NR) SR vyslovila vo štvrtok nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali. Ešte pred hlasovaním opustili sálu poslanci OĽANO.

Ešte počas štvrtka ponúkol minister financií Igor Matovič (OĽANO) svoju demisiu, pokiaľ SaS stiahne podpisy spod návrhu na vyslovenie nedôvery a podporí rozpočet.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podala opozičná SaS. Pod zvolanie mimoriadnej schôdze sa podpísali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Líder SaS Richard Sulík v pléne počas diskusie uviedol, že si vie po páde vlády predstaviť jej riadnu a zmysluplnú rekonštrukciu. V takom prípade by SaS kabinet podporila, no nebola by jeho súčasťou. Hovoril aj o možnosti predčasných volieb či úradníckej vlády.

V pléne vystúpili aj viacerí členovia vlády a premiér. Návrh SaS odmietali. Liberálov vyzvali, aby urobili krok späť. Argumentovali zachovaním demokratickej vlády a upozorňovali na riziká návratu Smeru-SD a Hlasu-SD.
 

18:29 Poslanci vyslovili nedôveru vláde premiéra Eduarda Hegera!

Youtube kanál NR SR / screenshot

18:27 Pristupuje sa k hlasovaniu

18:25 Hlasovanie NR SR o osude vlády pokračuje! Sulík oznámil, že Matovič bol u prezidentky podať demisiu, v poslednej chvíli si to rozmyslel

17:50 Predseda parlamentu Boris Kollár zvolal zasadnutie poslaneckého grémia, čo je vedenie Národnej rady a klubov. Nevie sa, ako dlho bude trvať.

17:25 Poslanec Národnej rady (NR) SR Patrick Linhart, ktorý oznámil odchod z klubu Sme rodina, bude hlasovať za pád vlády.

"Po hodine strávenej u premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) ma, bohužiaľ, nepresvedčil. Dozvedel som sa, že nebude dostatok finančných prostriedkov na podporu a vývoj aplikácie Potravinový semafor, teda, aj keby teraz odstúpil Igor Matovič a Roman Mikulec, hlasujem za pád vlády," uviedol Linhart.

17: 10 Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú rokovať o novele Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami ešte pred hlasovaním o osude vlády. Vo štvrtok podvečer odmietli procedurálny návrh, ktorý predložil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Následne Kollár vyhlásil 20-minútovú prestávku na poradu poslaneckých klubov na žiadosť predsedu klubu OĽANO Michala Šipoša. Šéf parlamentu zároveň avizoval, že nepodporí žiadne ďalšie odloženie hlasovania o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO).

17:00 Strana SaS neprijíma ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na jeho demisiu. Žiadal za to od SaS stiahnutie podpisov pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporu štátnemu rozpočtu. SaS tvrdí, že odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády je nevyhnutnosťou. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou," uviedol v stanovisku šéf SaS Richard Sulík.

SaS hovorí o polročnom chaose a neprijateľnom štýle vládnutia. "Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z plánu obnovy," dodal šéf SaS.

Poslanec M. Borguľa zahlasuje za pád vlády

Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol to novinárom vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR.

Borguľa naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). "Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem," poznamenal. Ak by koalícia predložila návrh na posunutie hlasovania, Borguľa bude reagovať operatívne.