Rusi sa chystajú na Kyjev!
15 | 12 | 2022 I Milan Laca

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj v rozhovore pre The Economist povedal, že Rusi cvičia asi 200-tisíc nových vojakov. Nepochybuje, že opäť pôjdu na Kyjev. 

Zabrali 

"Ruská mobilizácia zafungovala. Nie je pravda, že ich problémy sú také hrozné, že títo ľudia nebudú bojovať. Budú bojovať. Cár im hovorí, aby išli bojovať a oni idú bojovať. Študoval som históriu dvoch čečenských vojen. Síce nie sú tak dobre vybavení, no stále nám robia problémy. Podľa našich odhadov majú rezervu 1,2-1,5 milióna ľudí..." povedal Zalužnyj.

 

Na Silvestra Ukrajina udrie
Na Silvestra hrozí masívny úder ukrajinských bezpilotných lietadiel na Rusko. "Určite sa budú snažiť nájsť také ciele, ktoré by mali výrazný mediálny úspech". Vojenskí experti nevylučujú, že Ukrajina sa môže na Silvestra pokúsiť o raketové útoky... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Milan Laca

Chystajú sa 

"Treba  povedať, že Rusko sústreďuje mužov a zbrane na novú ofenzívu. Už v januári, ale s najväčšou pravdepodobnosťou na jar, môže Ruská federácia spustiť veľkú ofenzívu z Donbasu na východe, z juhu, či dokonca z Bieloruska. Ruské jednotky sa budú snažiť zatlačiť ukrajinské sily a môžu dokonca urobiť druhý pokus o dobytie Kyjeva", hovorí ukrajinský generál.

Vystríhali, že bude nedobre 

V článku sa píše, že generál Zalužnyj, spolu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym a veliteľom pozemných síl generálom Oleksandrom Syrským vopred varovali pred kritickými mesiacmi. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl si je istý, že Rusi, tak  ako počas druhej svetovej vojny, pripravujú nové zdroje niekde za Uralom. "Pripravuje sa munícia, nie veľmi dobrá, ale predsa. Bude mizerná a bojový potenciál bude veľmi, veľmi nízky. Dokonca, ak naverbujú do armády ďalší milión ľudí, ktorí budú umierať, ako to urobil Žukov (sovietsky generál počas druhej svetovej vojny), stále to neprinesie želaný výsledok“, tvrdí Zalužnyj.

Čo si myslia na západe

Západné zdroje uvádzajú, že veliteľ ruských síl, generál Serhij Surovikin, vždy považoval konflikt s Ukrajinou za dlhodobý. "Generáli ruského diktátora Vladimira Putina tvrdo presadzujú pokračovanie výcviku, nasadzovanie novo zmobilizovaných jednotiek a prestavbu priemyslu na pomoc armáde.  Zmrazenie vojny by zopakovalo chybu z troch rokov, ktoré predchádzali invázii 24. februára 2022: Počas tejto doby Putin donekonečna hovoril s vodcami Západu, ktorí mu dali priestor  a zároveň  pripravoval armádu nae inváziu“, píše Ukrajinská pravda.

Kyjev nemá muníciu

Generál Zalužnyj tiež povedal, že Ukrajine dochádza munícia pre súčasné obranné systémy. Americké  systémy protivzdušnej obrany  Patriot, ktoré  majú dodať Kyjevu, budú obrovskou posilou, no výcvik vojakov na ich používanie si vyžiada čas.  

Pápež František: Na Vianoce posielajte úspory na Ukrajinu
Pápež František vyzýva kresťanov, aby tento rok na Vianoce míňali menej a úspory posielali obyvateľom Ukrajiny, informuje portál Breitbart. "Na Ukrajine je toľko utrpenia, toľko, toľko!" Pápež to povedal zástupom zhromaždeným vo Vatikáne na svojej... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik