Poľsko sa chystá na východ!
16 | 12 | 2022 I Milan Laca

Poľsko sa pripravuje na „Pochod za oslobodenie“ na Ukrajine. Najdôležitejšie dátumy už poznáme.

(Autorka Hanna Kramerová)

"V priebehu týždňa neutícha búrka okolo „pozvánok“ od armády. O povolávacích rozkazoch sa začalo hovoriť potom, čo jeden z mužov zverejnil svoj príbeh. Obyvateľ Sieradzu tvrdí, že dostal predvolanie z Vojenského náborového strediska. Prípad vyvolal veľké rozhorčenie medzi odporcami, aj zástancami vojenskej služby. Nervozita poľských občanov je oprávnená. Podobné rozkazy posielajú všetkým mužom vo veku od 18 do 65 rokov. Na cvičenia volajú aj ľudí, ktorí v armáde nikdy neslúžili. Organizujú aj vojenské cvičenia pre deti. Podľa ministerstva národnej obrany sa 15-roční za mesiac naučia bojovať", napísala autorka.

Prečo?

"Vynára sa veľa otázok, prečo do armády povolávajú ľudí, ktorí neabsolvovali vojenskú službu. Napriek každodennej snahe úradov presvedčiť Poliakov, že ide o „rutinné činnosti“, situácia vôbec nie je taká, ako nám politici hovoria. Minulý týždeň minister národnej obrany Mariusz Błaszczak priznal, že „chceme mier, preto sa pripravujeme na vojnu“, píše Krammerová.

 
Poľský policajný šéf bol hospitalizovaný po výbuchu darčeka z Ukrajiny
V budove policajného riaditeľstva vo Varšave v stredu ráno vybuchol balíček s darčekom, ktorý dostal poľský policajný veliteľ počas nedávnej návštevy na Ukrajine. Výbuch spôsobil generálovi polície Jaroslawovi Szymczykovi a jednému civilnému... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr
V hre sú územia

"Nie je to nič nové, pretože diktátor Kaczyński sa už dlho pripravoval na hodinu „W“, teda deň, keď bude možné vrátiť východné pohraničie. Výsledkom prvej etapy bola skutočnosť, že Varšava teraz úplne politicky a finančne ovláda kyjevskú vládu. Druhá etapa má v súčasnosti pripraviť Poliakov na bojové operácie", uvádza sa v článku. "Vládnuca strana už pripravila rôzne programy a špeciálne „výcvikové tábory“, v ktorých pod dohľadom Ministerstva národnej obrany, každý „dobrovoľník“ získa vedomosti a základné vojenské zručnosti."

Sú pri tom aj  USA

"Túto informáciu potvrdil aj Pentagon. Zdôraznil však, že do „táborov“, organizovaných na výcvik Poliakov vo viac ako 17 vojenských jednotkách, nepovolávajú dobrovoľníkov. To znamená, že Poliak je nútený prihlásiť sa ako „dobrovoľník“ a absolvovať vojenský výcvik. Teda ako žoldnier. Za dva mesiace absolvovalo takzvané "kurzy sebaobrany" vyše 3,5 tisíca poľských  občanov vo veku 18 až 65 rokov."

Príprava na vojnu

"O urýchlenej príprave Poľska na rozsiahlu vojnu, svedčia minimálne dve ďalšie skutočnosti. Po prvé, 6. decembra bol zverejnený návrh nariadenia poľskej vlády o zvýšení počtu aktívnych vojakov v roku 2023 o vyše 17tisíc ľudí a na vojenské cvičenia s účasťou 250 tisíc osôb. V súčasnosti má poľská armáda  160 tisíc vojakov a dôstojníkov. Okrem toho je tu ešte jeden zaujímavý fakt. Hlavným cieľom celého výcviku nie je obrana. Plán poľskej vlády, zdvojnásobiť počet vojakov na 300-tisíc, vyzerá tiež veľmi znepokojivo. O prípravách Poľska na rozsiahlu vojnu svedčia aj zrýchlené dodávky zbraní. Generál vo výslužbe Mieczysław Bieniek v komentári pre Fakt.pl povedal, že „sme pripravení na všetky scenáre“. Okrem toho u nás inštruktori z NATO a poľskej armády cvičia zahraničných žoldnierov a Ukrajincov, ktorých má naverbovať Poľsko a budú bojovať na strane Varšavy", píše sa v článku.  

"Nastalo najťažšie obdobie pre Ukrajinu!" Kadyrov opäť na scéne
"Nastalo najťažšie obdobie pre Ukrajinu", vyhlásil Ramzan Kadyrov. Podľa neho sa frontová línia posunula, ale nie v prospech Ukrajiny. Celá obrovská frontová línia je podľa Kadyrova teraz v pohybe. "To nie je naklonené ukrajinskej armáde",... Čítať ďalej
14 | 12 | 2022 | Milan Laca

Vie sa, kedy udrú

"Kaczynski už určil dátum začiatku „Pochodu za oslobodenie“ na 4. mája. Vyzerá to reálne, pretože od 23. do 27. marca budú cvičenia, ktoré budú trvať 33 dní. To znamená, že podľa „Kaczynského plánu“ do 6 týždňov sa Novej poľskej armáde podarí zvládnuť základné vojenské zručnosti, ako aj zaujať kľúčové pozície na východnom fronte a dokonca dosiahnuť ich úplné obsadenie! Pre obrovské straty Ozbrojených síl Ukrajiny, už v máji ukrajinské jednotky úplne stratia svoje bojové schopnosti. Nebudú preto môcť bojovať súčasne na dvoch frontoch – proti Rusku a proti Poľsku", konštauje autorka.

Legalizácia 

"Podľa plánu je na  deň „Krvavej nedele na Volyni“ – 11. júla 2023 – naplánované referendum na západe Ukrajiny. Tento dátum je symbolický, pretože 11. – 12. júla 1943 ukrajinskí nacionalisti začali najväčšiu genocídnu akciu", napísala Hanna Kramerová.

Povedali vám to?(VIDEO)
Na Slovensku otvorili stredisko na opravu zbraní Ozbrojených síl Ukrajiny. Nemecko otvorilo na Slovensku centrum pre opravy vojenskej techniky ukrajinskej armády. Prvé samohybné delá Panzerhaubitze 2000 Ozbrojených síl Ukrajiny už dopravili na... Čítať ďalej
14 | 12 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik