Padla vláda - máme prvé reakcie! (VIDEO)
15 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Padla vláda, je to jasné. Zaslúžilo sa o to 78 zo stodva prítomných poslancov. A jasné sú aj vyjadrenia niektorých politických strán, ktorých hlasy o tom rozhodli. 

Robert Fico (Smer-SD) vidí pred poslancami množstvo práce na príprave predčasných volieb. Naopak, Richard Sulík (SaS) sa predčasných volieb obáva, práve kvôli obavám z návratu Roberta Fica k moci.

Nedôstojný odchod nedôstojnej vlády

Robert Fico (Smer-SD) neskrýval po hlasovaní spokojnosť s hlasovaním v pléne NR SR. Upozornil, že hlasy Smeru-SD, ako najväčšej opozičnej strany majú hlavný podiel na páde vlády.

"My vítame toto rozhodnutie, pretože toto bola mimoriadne zlá vláda, ktorá ohrozovala budúcnosť Slovenskej republiky, rozvrátila verejné financie, sociálny štát, právny štát. Preto bolo toto správne rozhodnutie,"povedal Robert Fico novinárom po hlasovaní. 

"Nemáme iné riešenie, ako ísť do rýchlych predčasných parlamentných volieb," upozornil Fico s tým, že požiada prezidentku, aby nenaťahovala čas a odvolanej vláde nedávala veľký priestor na realizáciu, Potvrdil, že ideálny termín predčasných volieb je máj-začiatok júna a ak tento návrh bude prijatý, Smer je pripravený hovoriť o potrebných úpravách štátneho rozpočtu, aby bol zabezpečený chod štátu.

"Referendum 21. januára nadobúda na obrovskom význame a medzitým sme pripravení rokovať o štátnom rozpočte. Ale nie o tomto predloženom, to je zlý rozpočet, (...) Dobrá správa pre Slovensko, Slovenky a Slováci dostali najkrajší darček k Vianociam. Tešíme sa z toho, pretože toto bola najohavnejšia vláda Slovenskej republiky," povedal Fico.

PADLA VLÁDA! Odborníci prezradili možnosti
Slovenská vláda padla! Sulíkovci neprijali ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na jeho demisiu. A v parlamente práve dohlasovali o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Matovič za svoju demisiu žiadal od SaS stiahnutie... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

Dnešný večer vystihuje slovo "Konečne"

"Vláda Eduarda Hegera stratila dôveru. Nie len medzi občanmi Slovenska, dokonca aj medzi vlastnými koaličnými poslancami," uviedol Richard Sulík na tlačovej besede po hlasovaní o nedôvere vlády Eduarda Hegera. Niekoľkokrát upozornil, že nie je normálne, že za pád vlády hlasovali aj traja koaliční poslanci. 

"Samotná opozícia nemala dostatok hlasov," upozornil a načrtol tri scenáre, ako by sa mohlo pokračovať - hovoril o vláde odborníkov, rekonštrukcii vlády, ale aj o predčasných voľbách. Pri tretej možnosti upozornil, že tá je pre SaS neprijateľná. Celé je to pritom podľa Sulíka o Igorovi Matovičovi.

"On na ceste k pani prezidentke, kde išiel podať podpísanú demisiu, vytrhol jej, teda nie jej, ale pracovníkovi tú demisiu z rúk. Toto najlepšie dokumentuje, ako chaoticky táto vláda vládla," zopakoval pred novinármi Sulík to, čo odznelo v rokovacej sále pred hlasovaním. 

"Predčasné voľby by znamenali skorší návrat Roberta Fica. Toto je to, čo nechceme. Preto predčasné voľby, aspoň v tomto momente podporovať nebudeme. Kľúčovú úlohu zohrá pani prezidentka, ktorá sa ukázala ako stabilizačný prvok v tomto procese a práve preto má našu podporu," skonštatoval Richard Sulík. Podľa neho dnes máme nádej, aby tento chaos skončil. 

Pellegrini: Nebudeme sa podieľať na žiadnej novej 76-ke,riešením sú voľby

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD sa nebudú podieľať na žiadnej novej "sedemdesiatšestke", teda novej koalícii, ktorá by mohla vzniknúť z aktuálnych parlamentných poslancov. Trvá na predčasných voľbách a deklaruje podporu zmene Ústavy SR v súvislosti s možnosťou skrátiť volebné obdobie Národnej rady (NR) SR. Vyhlásil to líder strany a nezaradený poslanec Peter Pellegrini po tom, ako parlament vyslovil vláde nedôveru.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik