MZ: Svet môže v budúcnosti pandémiu zvládnuť lepšie, stačí bojovať s dezinformáciami
15 | 12 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Začiatkom decembra sa v Ženeve uskutočnilo 3. zasadnutie Medzivládneho negociačného orgánu (INB3) pre prípravu budúceho dohovoru alebo iného medzinárodného nástroja zameraného na pripravenosť, prevenciu a reakciu na pandémie. Aktívne sa ho zúčastnili členské krajiny WHO vrátane Slovenska. Prijatie finálneho dokumentu je naplánované na 77. Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA77) v máji 2024 v Ženeve.

SR v rámci neformálnych diskusií krajín EÚ, z ktorých sú vyskladané súhrnné návrhy Únie, komunikuje a podporuje aj vytvorenie unifikovaného reportovacieho systému na zdieľanie informácií, ako aj dôraznejšie zameranie sa na zraniteľné skupiny obyvateľstva (napr. školopovinné deti, seniori, marginalizované komunity, atď...).

"Boj s dezinformáciami, falošnými alebo zavádzajúcimi informáciami je tiež veľmi akútnou výzvou, ktorej význam je v čase kritických situácií, ako je pandémia, ešte dôležitejší. Vítame a podporujeme preto zahrnutie tejto časti do pripravovaného dokumentu. Vytvorenie efektívneho nástroja na rýchle identifikovanie a odstraňovanie dezinformácií by nepochybne pomohlo v boji s negatívnymi následkami pandémie," konštatuje minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ministerstvo tiež podporuje koncepciu "Onehealth" tak, aby bola postavená na komplexnom prístupe zjednocujúcom riešenia prierezových problémov. Koncepcia "Onehealth" poskytuje okrem iných holistických prístupov aj príležitosť integrovať celý rad prepojení biodiverzity a zdravia. Koordinované, medziodvetvové prístupy, môžu pomôcť pri riešení spoločných problémov spôsobených klimatickými zmenami či zvýšeným rizikom pandémie.

Kedy WHO odvolá globálny stav zdravotnej núdze?
Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadril v stredu v Ženeve nádej, že v roku 2023 by mohol byť odvolaný stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu (PHEIC), ktorý bol vyhlásený v januári 2020 v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr