Politológ: Padne, či nepadne vláda? (VIDEO)
11 | 12 | 2022 I Eka Balaskova

Pád, alebo udržanie sa vlády, dnes nevie predpovedať nikto a nerobí to ani Roman Michelko. Ponúka však analýzu toho, ako by mohlo vyzerať hlasovanie a to, čo nastane v prípade, že poslanci v utorok vláde vyslovia nedôveru.

Michelko núka viacero scenárov, čo by sa mohlo stať, keďže pád vlády by určite viedol k predčasným voľbám. Jeden zo scenárov je aj pondelkové odstúpenie Romana Mikulca (OĽaNO) a potupu pre Matoviča (OĽaNO), ktorý svojim poslancom "nariadi" hlasovať za pád vlády.

O čo šlo SaS

Pre mnohých je strana Sloboda a solidarita nečitateľná - v jednom momente nepodporia odvolanie Romana Mikulca, no vzápätí podpisujú schôdzu na odvolanie vlády. Michelko parafrázuje Máriu Kolíkovú, podľa ktorej SaSke šlo o to, aby poslanci "vyložili karty na stôl". 

"Chceli donútiť Budajovu desiatku a "superfarizeja" šeligu, aby prekročili ďalšiu červenú čiaru," hovorí Michelko. Základom teda bolo urobiť rozbroj v rámci koalície, živiť v OĽaNO občiansko-demokratickú platformu, ktorá by sa teoreticky mohla pridať k SaS. 

DO POPUKANIA! DÁVNA SCÉNA Z Fekišoviec je v porovnaní s nápadom BORISA KOLLÁRA IBA SLABÝ ODVAR
Nápad Borisa Kollára zdvihol zo stoličky politológa Jozefa Lenča, ktorý v príspevku na sociálnej sieti hodnotí BORISOVO POVSTANIE a hru planktónom. Boris Kollár prišiel v 21. storočí so šialeným nápadom, ktorý sa podobá nápadu starostky v obci... Čítať ďalej
10 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Čo nastane, ak padne vláda

Škrt cez rozpočet však urobil Tomáš Taraba (Život-NS), ktorý odvolanie Hegerovej (OĽaNO) vlády podporí. 

Nová sedemdesiatšestka podľa Michelka nehrozí, no pri tejto vláde sa nedá nič predpokladať, pretože "V tejto vláde nie sú racionálni aktéri," konštatuje Michelko. 

Chceme vedieť mená

Hlasovanie opozície je jasné - Beluského sedmička, Hlas, Smer aj Republika budú jednoznačne hlasovať za pád vlády. Zaň by mala hlasovať aj SaS, no či to splní, ukáže až hlasovanie. Jasní sú aj Tarabovci, čo je 73 hlasov. 

"Chvíľu sa uvažovalo, že extrémny farizej Miro Kollár by mohol byť ten hlas, ktorý povalí vládu. Dnes vieme, že nebude, rovnako, ako ani Valášek (PS)," hovorí Roman Michelko. Ďalším neistým je Borguľa (Sme rodina), ktorý po prípadnom stiahnutí sa Mikulca zmení názor. 

Otázna je aj Slavěna Vorobelová, ktorá je podľa Michelka urazená, že za ňou nik nebol rokovať. Ak však podrží vládu, bude to z jej strany ukážka prospechárstva. Keďže je mladá a má politické ambície, podržanie vlády by bolo veľkou hanbou, ktorou by sa odpísala.

Jazýčkom na váhach môže byť poslanec Čepček (OĽaNO). "Nič mu neprechádza, je to úplný "psanec". Ak mu pár mesiacov stojí za to, aby sa totálne strápnil, v jeho prípade by som tipoval, že za pád vlády aktívne hlasovať nebude," poznamenáva Michelko na margo tohto poslanca.

Heger: Nekradneme, pomáhame, spolupresadzujeme reformy
Určite neprebieha žiadne kupovanie poslancov v súvislosti s hlasovaním za vyslovenie nedôvery vláde. V sobotu (10. 12.) to uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). "Nekradneme, pomáhame, spolupresadzujeme reformy. Bol by som nerád, ak by sme šli do... Čítať ďalej
11 | 12 | 2022 | im/tasr

Úradovať môže NAKA

Michelko tiež pripomína, že dvaja poslanci Kuffovci môžu byť práve v čase hlasovania predvolaní na NAKA, čo by bol podľa komentátora "vrchol úbohosti". Bolo by to veľmi zle načasované a Michelko upozorňuje, že aj táto hrozba tu je. 

"Pravdepodobne sa verí, že jeden-dvaja SaSkári neprídu - zaseknú sa vo výťahu, vymyslia si neviem čo a sedemdesiatšestka nebude. To sa nedá vylúčiť," myslí si politológ. Ten je však optimista a hoci to bude veľmi tesné. 

Sulík si ide svoje

Michelko vylučuje, že niekde na pozadí už sa delia nové "fleky" vo vláde. Richard Sulík (SaS) podľa neho nemá žiadnu predstavu o tom, čo bude, no ráta s novou 76-tkou. Tú však Michelko ako reálnu nevidí, pretože spojenie sa Smeru a Hlasu so SaS je nepredstaviteľné. Ako úplnú hlúposť vidí aj predstavu, že od Matoviča z OĽaNO odíde štyridsať ľudí a pridá sa k SaS. 

Po prípadnom páde vlády je na rade prezidentka

"Neexistuje tá sila, ktorá by Hegera donútila odvolať Matoviča," tvrdí Michelko. Ten si myslí, že za normálnych okolností by si prezidentka zavolala parlamentné strany a navrhla by im vytvoriť vládu, ktorá by vo svojom programovom vyhlásení mala aj predčasné voľby. Toto by však bola superagónia, navyše bez rozpočtu. 

"Môže sa stať, že v pondelok večer sa ohlási demisia Mikulca a tým pádom hlas Borguľu chytí koalícia. Možno padne aj Hamran a nepôjde po ľuďoch Borisa Kollára. Alebo v poslednej chvíli niekto "dokope" OĽaNO, dajú predčasné voľby na september a tým pádom nebude úspešná odvolávačka, alebo to padne," načrtáva možné scenáre Michelko a vysvetľuje, že všetko vedie k predčasným voľbám. 

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár vládu nepovalí. AKTUALIZOVANÉ o vyjadrenie SaS
Nezaradený poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde v parlamente. Návrh SaS vníma ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Zároveň je pripravený rokovať o podpore návrhu štátneho rozpočtu... Čítať ďalej
10 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik