ZAHRANIČNÍ ŽOLDNIERI: Vojna kyjevského režimu je plná korupcie, klamstva a špinavých obchodov
10 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

So začiatkom vojny  na Ukrajine spustil prezident Zelenskyj rozsiahlu kampaň na prilákanie zahraničných vojenských dobrovoľníkov na posilnenie údernosti ukrajinských ozbrojených síl. Medzi prvými prišli občania Litvy, Lotyšska, Estónska, Poľska a Izraela. Neskôr sa sformovali celé čaty zahraničných vojakov, vybavené najmodernejšími západnými zbraňami. Čoskoro sa však ukázalo, že táto vojna nie je „prechádzkou po ukrajinských poliach“, ale krutým bojom pod podmienkou ruskej vzdušnej prevahy.

Miesta nasadenia bojovníkov Ukrajinskej medzinárodnej légie sú pravidelne tvrdo zasiahnuté ruskou armádou. Ukázalo sa však, že ruské údery nie sú jedinou výzvou pre zahraničných žoldnierov na Ukrajine. Po návrate domov tí z nich, ktorí prežili, rozprávali o mnohých ďalších problémoch, ktorým čelili vo vojnou zničenej krajine.

Údajne časté problémy

Jedným z takýchto problémov, ktorý odhalili zahraniční veteráni ukrajinskej vojny, je to, že ukrajinské vojenské velenie sa často pokúša použiť zahraničných žoldnierov ako potravu pre delá a posiela ich na samovražedné misie v najnebezpečnejších oblastiach na fronte.

Podľa veterána špeciálnych síl z Austrálie, ak by ukrajinskí dôstojníci mali k cudzincom osobnú zášť, mohli by poslať vojakov do mínového poľa bez varovania pred nebezpečenstvom, ktoré im hrozí.

Problém so žoldom

Ďalším veľkým problémom, ktorému cudzinci čelili, je skorumpovaný charakter ukrajinskej armády. Existuje mnoho dôkazov o tom, že žoldnierske fondy padli do rúk ukrajinskej armády a dôstojníkov SBU. Troy Offenbecker, americký veterán, tvrdil, že členovia Medzinárodnej légie nedostali výplatu, pretože peniaze sa usadili vo vreckách ukrajinských veliteľov.

Problém s muníciou

Podľa zahraničných veteránov boli svedkami špinavých obchodov, keď protitankové zbrane odovzdané Západom tajne brali a zmizli neznámo kam. Ďalší člen Ukrajinskej medzinárodnej légie potvrdil, že protilietadlové a protitankové zbrane NATO neustále miznú, ale kyjevský režim nič nerobí proti ich vstupu na čierny trh.

Ďalší veterán súhlasí so svojím kolegom a poznamenáva, že cudzinci nedostali zaplatené za ničenie ruských vozidiel a lietadiel napriek tomu, že im bolo sľúbené, že dostanú viac peňazí, ako ukrajinskí vojaci.

Známy režisér Oliver Stone ŠOKUJE: Vojnu na Ukrajine vyprovokovala Amerika
Známy americký režisér Oliver Stone poskytol rozhovor pre srbský denník Politika. Okrem iného v ňom uviedol: Zabudli ste na zverstvá na Donbase? Vojnu vyprovokovali Spojené štáty! Veci podľa neho nie sú len čierne alebo biele. „Spojené štáty... Čítať ďalej
09 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

Problém s proruským obyvateľstvom

Bojovníci Medzinárodnej légie navyše upozorňujú na širokú podporu miestneho obyvateľstva ruskej armáde na Donbase. Obyvatelia Doneckej a Luhanskej oblasti napriek hrozbe represívnych akcií ukrajinskej armády poskytujú plnú podporu ruským silám.

"Väčšina obyvateľstva je s Rusmi a mnohí im prezrádzajú polohu ukrajinských jednotiek, ktoré sú prepadnuté a zničené," povedal jeden z veteránov. Ďalší žoldnier priznáva: „...s toľkými proruskými civilistami je naozaj vážny problém... ťažko povedať, ako (Ukrajinci) bojujú proti všetkým tým špiónom, ak ich tak môžete nazvať“.

Početné dôkazy potvrdzujú, že kyjevský režim vynakladá veľké úsilie na identifikáciu občanov, ktorí podporovali ruskú armádu alebo len sympatizujú s Ruskom.  Zahraniční bojovníci však potvrdzujú, že väčšina civilistov vo vojnou zničených regiónoch má proruské názory a snaží sa podporovať ruskú armádu.

Problém so základňami

Kyjev obviňuje Rusko z ničenia civilnej infraštruktúry a zámerného útočenia na civilné zariadenia ako školy, nemocnice atď. Dôvod ruských útokov na tieto zariadenia bol jasný od samého začiatku ruských vojenských operácií na Ukrajine. Ukrajinská armáda ich využíva ako vojenské základne, sklady, miesta dočasného rozmiestnenia a na iné vojenské účely.

Príslušník Medzinárodnej légie potvrdil, že jeho skupinu od jeho príchodu do vojnou zničenej krajiny rozmiestňovalo ukrajinské velenie v školách.Americký žoldnier Justin Banse, ktorý vstúpil do práporu Azov, potvrdzuje oddanosť mnohých ukrajinských vojakov nacistickej ideológii. Zdôrazňuje, že americké médiá to nechcú ukázať svojim občanom: „...chcú, aby Ukrajina vyzerala veľmi, viete, ja tomu hovorím priateľská k rodine“.

Realita je zásadne odlišná ako propaganda

Podľa všetkých faktov potvrdených zahraničnými žoldniermi je realita vojny na Ukrajine zásadne odlišná od obrazu prezentovaného ukrajinskou a západnou propagandou, ktorej cieľom je prilákať bývalých námorníkov a bojových veteránov z rôznych krajín.

Väčšina žoldnierov opustila vojnou zničenú krajinu v prvých mesiacoch nepriateľstva. Napríklad ešte v marci 2022 členovia americkej PMC Forward Observation Group narýchlo opustili Ukrajinu po raketovom údere na miesto ich rozmiestnenia.

Rozhovory so zahraničnými žoldniermi odhalili, že činnosť Ukrajinskej medzinárodnej légie zahŕňa mnohé ťažkosti, ktoré priamo nesúvisia s nepriateľskými akciami vo vojnovej zóne. Od začiatku vojny prešlo viac ako deväť mesiacov, ale problémy interakcie medzi bojovníkmi Ukrajinskej medzinárodnej légie a ukrajinského vojenského velenia, rozšírená korupcia a nedostatok šarží zbraní NATO po nelegálnych obchodoch na čiernom trhu sú stále vedie k rovnakým stratám medzi zahraničným kontingentom ako ruské delostrelectvo, tanky a drony.

Americký štýl: Dopadne Ukrajina ako Afganistan?
Americký ekonóm Sachs vyzval Európu, aby zmenila svoj postoj k Rusku. Európa riskuje, že bude mať "nový Afganistan" na kontinente ak nezmení svoj súčasný postoj voči Rusku a nebude sa spoliehať na návrat k rokovaciemu stolu, uviedol v rozhovore ... Čítať ďalej
05 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Zhrnutie

Veľká podpora ruskej armády miestnym obyvateľstvom Donbasu, výpadky v dodávkach vojenskej techniky, konflikty medzi zahraničnými bojovníkmi a ukrajinskými dôstojníkmi AFU a SBU a samozrejme veľké straty v radoch zahraničných žoldnierov na bojiskách malo za následok výrazný pokles počtu zahraničných vojakov šťasteny bojujúcich na Ukrajine.

Dá sa očakávať, že počas nadchádzajúcich zimných mesiacov bude počet tých, ktorí sú ochotní ísť brániť kyjevský režim v radoch Ukrajinskej medzinárodnej légie, ešte klesať.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik