Odborník na bezpečnosť: Konať sa malo už po útoku vo Vrútkach
04 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Vo štvrtok dopoludnia sa v Novákoch na strednej škole odohral útok študenta na spolužiačku. Kde došlo k zlyhaniu, vie odborník na bezpečnosť Martin Královič.

Vrútky ako výstraha

V júni 2020 slovenskú verejnosť šokoval útok 22-ročného bývalého študenta školy vo Vrútkach. Zanechal za sebou dvoch mŕtvych, päť zranených a tiež potrebu zvýšiť bezpečnosť na našich školách tak, aby sa podobné činy neopakovali.

Ako teda zabezpečiť školy?

Opatrenia, ktoré sa dajú robiť, slúžia len na zníženie rizika. Královič tvrdí, že neexistujú opatrenia, ktoré zo školy urobia stopercentne bezpečné miesto. 

"Tak, ako neexistujú stopercentne bezpečné festivaly a ulice, ani školy nemôžu byť stopercentne bezpečné. Máme súbor opatrení, ktoré sa dajú robiť, aby sa riziku dalo predísť alebo mu zabrániť. Základné pravidlo je, že musíte prijímať zmysluplné opatrenia na predvídateľné hrozby," upozorňuje Královič s tým, že pripomína, že financie školám nedovoľujú nejaké masívne opatrenia, aké sú napríklad v budovách, kde sa pohybujú napríklad ústavní činitelia.

"V angličtine sa používa pravidlo takzvaných päť D – päť postupov začínajúcich na písmeno D. Prvý spôsobom, ako zabrániť útoku, je odradiť človeka. To znamená, že ani nezačne útočiť. Je to o tom, že škola sa prezentuje ako bezpečná a verejne komunikuje opatrenia, ktoré rieši v rámci bezpečnosti. Komunikuje, že školí zamestnancov a študentov, ako majú postupovať v takýchto situáciách. Má osadený kamerový systém a režim kontroly vstupu do budovy," vysvetľuje Královič.

Aký bude ďalší postup školy SOŠ Nováky po útoku študenta?
Psychologickú pomoc po útoku sekerou vo štvrtok ráno v Strednej odbornej škole (SOŠ) Nováky poskytnú odborníci okrem študentov i pedagógom. Škola sa následne s nimi dohodne na ďalšom postupe. Uviedla to riaditeľka SOŠ Katarína Piačková. Útočiť mal... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Všímajte si výstrahy

Aj tak sa dá podľa Královiča spoznať potenciálny útočník. 

"Je to človek, ktorý vykazuje nejaké znaky, čiastočne komunikuje svoj úmysel, nastavenie a plány. Jedno zo zlyhaní bolo, že nie sú dostatočne verifikované a spozorované vopred," poznamenáva odborník. Ďalším spôsobom je, skrátka útočníka zvonku nepustiť. 

Zase sme pri tom, že nie každá škola má na drahé zabezpečené dvere, ale každá škola má možnosť útočníka minimálne spomaliť.

Čo sa zmenilo od Vrútok

"Ako človek, ktorý sa bezpečnosti venuje už veľa rokov, by som čakal, že po útoku vo Vrútkach sa toho zmení oveľa viac. Po tejto udalosti som absolvoval niekoľko pracovných stretnutí na rôznych úrovniach od ministerstva vnútra cez ministerstvo školstva. Bezpečnosť na školách sa vtedy stala veľkou témou. Čakal som oveľa väčšiu zmenu a viac inštrukcií pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov, oveľa viac školení, tréningov a nácvikov," upozorňuje odborník.

AKTUALIZOVANÉ! Tínedžer z Novákov ráno vyčíňal v škole so sekerou. Prípad preberá NAKA
Na strednej odbornej škole v Novákoch došlo na začiatku vyučovania k vážnemu incidentu. Jeden tínedžer začal behať po škole so sekerou v ruke, informuje TV JOJ. Vo štvrtok ráno na strednej škole v Novákoch vyčíňal študent so sekerou. Podľa... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Čo by sa zmeniť malo?

"Mali by sa urobiť aspoň takzvané soft opatrenia – naučiť zamestnancov, ako veci spozorovať, ako sa v situáciách správať, ako postupovať a na čo si dať pozor. Je pravda, že prišiel covid a bol problém vzdelávať vo väčších skupinách. Dúfam, že dnešný incident bude naštartovaním toho, aby sa už kompetentní začali venovať téme bezpečnosti škôl a ochrany mäkkých cieľov," uzatvára Královič.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik