Kto presvedčil Putina ísť do vojny...
03 | 11 | 2022 I Milan Laca

Putina na spustenie špeciálnej operácie na Ukrajine presvedčili traja ľudia.

Rozhodnutie prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, spustiť špeciálnu vojenskú operáciu, mohli ovplyvniť traja ľudia z jeho najužšieho okruhu. Uvažujú  o tom The Times, s odvolaním sa na istý zdroj z ruskej vlády.

Kto?

Hlavu ruského štátu na spustenie operácie presvedčil tajomník Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov a miliardár Jurij Kovaľčuk, tvrdia noviny. Úloha ministra obrany Sergeja Šojgu, sa zredukovala len na výkon už prijatého rozhodnutia, domnieva sa autor.

Česko podporou vstupu Ukrajiny do NATO fakticky podporilo začatie tretej svetovej vojny, myslí si Štefec
Vojna na Ukrajine akoby ani nemala konca. Rusi chcú naplniť svoje ciele, Ukrajinci sa zase nechcú vzdať svojho územia a „biele goliere“ zo zbrojárskych firiem sa nechcú vzdať obrovských ziskov, takže ani oni nemajú záujem o ukončenie tohto zdanlivo... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Iní o tom nevedeli

Čo sa týka väčšiny predstaviteľov ruských mocenských elít, tí nevedeli, že sa chystá operácia. Začiatok bol preto pre nich úplným prekvapením.

Zo zákulisia

Podľa zdrojov novín, sa ľudia okolo Putina začali obávať, že vzhľadom na skutočnosť, že prezident sa blížil k veku 70 rokov, má vládnuca elita čoraz menej času na realizáciu svojho plánu. Trvrdí to vládny zdroj pod pseudonymom „Sergej Ryžij“. Formát úderu nebol stanovený na leto 2021, tvrdí "Ryžij". Ale Bortnikov a Patrušev preň zhromaždili sily. Jediné, čo museli urobiť, bolo presvedčiť Putina, aby dal súhlas. Putinovo rozhodnutie ovplyvnil aj miliardár Jurij Kovaľčuk. Minister obrany Sergej Šojgu bol len „váhajúcim hráčom“.

A čo elita

Väčšina elity nevedela o rozhodnutí Putina a bezpečnostných zložiek. Vláda považovala vyjadrenia prezidenta za blaf. Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov, mu podľa zdroja povedal, že väčšina členov Bezpečnostnej rady sa o pripravovanej vojenskej operácii dozvedela až na stretnutí 21. februára. Aby im zabránili protestovať, povedali im, že stretnutie sa bude prvýkrát vysielať naživo.

Irán dodá Rusku zbrane
Irán sa chystá poslať do Ruska zbrane, vrátane bezpilotných lietadiel. Teherán sa pripravuje poslať do Ruska asi 1000 kusov zbraní, vrátane balistických rakiet zem-zem s krátkym doletom a ďalšie útočné bezpilotné lietadlá, informovala americká... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik