Taliansko: Dobytkárska mafia dostala celkovo trest 600 rokov väzenia
02 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

Členovia "dobytkárskej" mafie z okolia sicílskeho mesta Messina, ktorá podvodmi získala milióny eur z európskych agrodotácií, strávia celkovo 600 rokov vo väzení.

Súd uznal za vinných 91 zo 101 obžalovaných v prípadoch sprenevery, vydierania a podvodov. V rokoch 2010-2017 presúvali dobytok medzi viacerými oblasťami pasienkov v prírodnej rezervácii a neoprávnene naň čerpali eurodotácie.

Mafiánskym bossom pomáhali získať milióny eur z dotácií EÚ aj nečestní miestni úradníci a notári, vyhlásila prokuratúra na Sicílii ešte pred stanovením výšky trestov. Tie sa nakoniec pohybovali v rozsahu od dvoch do 30 rokov.

Súd v mestskej časti Patti v Messine vyhlásil, že mafiáni "vymámili" z Bruselu "rieky európskych financií". Pomocou zastrašovania prevzali kontrolu nad pasienkami a mohli tak požiadať o dotácie.

"Dnešok je veľmi dôležitý deň," uviedol Giuseppe Antoci, bývalý riaditeľ prírodnej rezervácie Parco dei Nebrodi, kde sa nelegálne aktivity odohrávali. Antoci celé roky zažíval zastrašovanie a útoky, keď pomáhal vyšetrovateľom odkryť zločineckú schému.

"Je to chvíľa plná emócií po rokoch obetovania, ktoré som priniesol ja a moja rodina," dodal po oznámení trestov v súdnej sieni. TASR prevzala správu z talianskej tlačovej agentúry ANSA.

Juraj Blanár: Vláda chce opäť NASTOLIŤ tvrdú CENZÚRU nepohodlných názorov. Slováci dokedy sa necháme UTLÁČAŤ?
Cenzúra nepohodlných názorov je stále v hre. Dnes prešiel návrh Národného bezpečnostného úradu týkajúci sa blokovania škodlivého obsahu uverejneného v online prostredí. Bezprecedentný útok na slobodu slova v podaní vládnej koalície pokračuje,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik