Slovensko sa bude topiť v špine. Prestane sa odpad vyvážať?
01 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

Slovensko je zas v neľahkej situácii. Od 1. januára nasledujúceho roka bude platiť nová legislatívna povinnosť, podľa ktorej sa vyvezený odpad, predovšetkým od obyvateľov domov a bytov, bude musieť pred jeho zneškodnením upraviť. Nie je prekvapením, že 85 percent Slovenska nemá technológie potrebné na spracovanie podľa už čoskoro platnej smernice. Prestane sa od prvého januára zbierať odpad?

Zo smernice Európskeho spoločenstva vyplýva povinnosť, podľa ktorej od 1. januára nemôže byť žiadny zmesový komunálny odpad, ktorý nie je upravený, zneškodnený na skládkach. Informáciu priniesol Plus 7 dní. Splniť to je však možné len v prípade, ak sú k dispozícii technologické zariadenia, ktoré odpad dokážu stabilizovať. Technológie, ktoré by boli schopné odpad spracovať však chýbajú až v 85 percentách Slovenska.

Nedostatok plynu nás dobehne skôr, ako sme si mysleli
Nedostatok plynu nás môže dobehnúť skôr, ako sme si mysleli. Podľa predpokladov sa v Európskej únii problémy s plynom tak skoro nevyriešia. Spoločné obstarávanie plynu riešia európski rozhodovatelia už pol roka, pričom je stále otázne, či by malo... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Štátna správa nie je schopná už dva roky projekty posúdiť

Väčšina spoločností projekty na výstavbu potrebných technologických zariadení už podala, avšak nepohli sa nikam. "Za dva roky nie je štátna správa schopná dané projekty posúdiť a vydať stavebné povolenie," píše sa v spoločnom vyhlásení Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS), Asociácie podnikateľov v odpadovom hospodárstve (APOH), Združenie organizácií verejných prác (ZOVP) a Zväz odpadového priemyslu (ZOP).

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza aj to, že bežný proces EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie) a stavebné konanie na Slovensku trvá 4 až 5 rokov. "A to vzhľadom na personálne poddimenzovanie štátnej správy a obštrukcie pseudoaktivistov", ktorí zneužívajú medzery v procese EIA a naťahujú konanie na niekoľko rokov," uvádzajú menované organizácie negatívny prístup, ktorým sa riešenia predlžujú.

Putin sa spolieha na tuhú zimu. Tá mu pomôže zraziť Európu na kolená.
Niet peňazí, ktoré by Putina zastavili. Jeho útoky na Ukrajinu budú pokračovať aj v roku 2023. S najnovšími predpoveďami vyrukovali analytici Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí tvrdia, že teória víťazstva ruského lídra je postavená na tuhej... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Žiadajú o posun platnosti novej smernice, ministerstvo to ignoruje

Organizácie, ktoré sa tentoraz rozhodli pre spoločné vyhlásenie pritom zastupujú takmer 100 percent trhu v oblasti miest aj obcí a zberových spoločností. Nakoľko dva roky na zavedenie tejto povinnosti považujú za príliš krátku dobu, svoje vážne obavy už aj niekoľkokrát tlmočili ministerstvu životného prostredia, ktoré žiadali o posun ešte o dva roky. Daná smernica by tak u nás mohla začať platiť v januári 2025 a v tom období by už mohla väčšina predložených projektov mať stavebné povolenia a technologické zariadenia by už boli vybudované.

Dodnes však vedenie ministerstva napriek avizovaným sľubom nespravilo nič. Menované združenia upozorňujú, že kvôli novej smernici a s ňou aj novej povinnosti zdražie systém nakladania s odpadom až o 100 percent. Obce a mestá si túto povinnosť budú musieť obstarávať, čím vzniká ďalší problém. 

"Proces verejného obstarávania u väčších obcí a temer všetkých miest trvá aj niekoľko mesiacov, takže je zrejmé, že žiadna obec, mesto už nestihne danú povinnosť obstarať, naviac ani nevie ako, keďže k danej povinnosti nebolo vydané žiadne usmernenie," hovorí ZMOS, APOH, ZVOP, ZOP a ÚMS.

Karol Farkašovský o "podozrivo podozrivých" voľbách
Bývalý novinár Karol Farkašovský zaregistroval pri týchto spojených voľbách niekoľko zaujímavostí, dalo by sa povedať, že až kuriozít. Slávne Fekišovce "Je po komunálnych voľbách. Slovensko má to, čo si zaslúži. Ale vari je Slovákom už naozaj... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Slovensko ako veľká skládka - prestane sa odpad odvážať?

"Zo Slovenska sa stane jedna veľká čierna skládka odpadov s obrovskými ekonomickými, zdravotnými a finančnými rizikami," varujú organizácie vo svojom vyhlásení a dodávajú, že Slovensko sa reálne môže ocitnúť v situácii, keď sa odpad prestane zbierať, zneškodňovať. Varujú tiež, že ak sa ich požiadavke nevyhovie, budú zvažovať vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, čo by mohlo viesť ku katastrofe.

„Uvedený stav je podľa nášho názoru výsledkom nedostatočnej odbornosti pri príprave a posudzovaní legislatívnych zmien na strane Ministerstva životného prostredia a absencie relevantnej diskusie s odborníkmi na strane pôvodcov odpadu, či špecialistov v danom sektore. Povinná úprava odpadov je len jedným z celej rady problémov v sektore odpadového hospodárstva. Preto žiadame Ministerstvo životného prostredia, aby bezodkladne zriadilo krízový štáb zložený so zástupcov ministerstva, ako aj so zástupcov ZMOS, ÚMS, APOH, ZOVP a ZOP, ktorý prehodnotí aktuálny stav po posledných legislatívnych zmenách a spolu s Ministerstvom životného prostredia navrhne nevyhnutné zmeny a stratégiu ďalšieho rozvoja," uzatvárajú organizácie svoje vyhlásenie adresované Budajovmu úradu.

Martin Jakubec sa rozbehol! Výsledok volieb mu nevychádza a bez neho na primátorskej stoličke Bratislava ako metropola skončila!
Boli voľby zmanipulované a zvíťazili Vallo a Droba v Bratislave podvodom? Podľa speváka šlágrov a neúspešného kandidáta na primátora hlavného mesta Martina Jakubca áno. Svoje tvrdenia opiera aj o hoax kolujúci sociálnymi sieťami o 70-minútovej... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik