Kyjev útočí na mori (VIDEO)
01 | 11 | 2022 I Milan Laca

Ruská  Čiernomorská flotila môže byť napadnutá kamikadze člnmi bez posádky.

Ozbrojené sily Ukrajiny by mohli použiť bojové člny bez posádky na útoky na lode Čiernomorskej flotily. Taký  predpoklad vyslovili autori článku v nemeckom magazíne Der Spiegel .

Už sa objavili

Autori pripomenuli, že v septembri sa na internete objavili fotografie kamikadze lode, ktorú vyplavilo more na pobrežie Krymu. Takéto zariadenie je pomerne kompaktné, vybavené kamerou. Zjavne je v ňom umiestnená  výbušná náplň, ktorá pri náraze vybuchne. Zataľ však neboli zverejnené žiadne podrobnosti o technických charakteristikách týchto člnov  a ich pôvod je tiež nejasný.

Útok dronov na Sevastopoľ

Sú nebezpečné

Námorné drony z Ukrajiny môžu dosiahnuť aj centrálnu časť Čierneho mora, aby zaútočili na civilné a vojenské lode, vrátane lodí smerujúcich do Sýrie. Táto situácia si bude vyžadovať od Ruska prijatie dodatočných bezpečnostných opatrení vzhľadom na to, že poloha civilných lodí je verejne dostupná. Sila výbuchu pri zásahu takého dronu v bezprostrednej blízkosti lode, môže byť dostatočná na to, aby potopila aj vojnovú loď.

Rokujte už konečne!
Rokujte už konečne! Spojení štáty sa musia podieľať na riešení krízy na Ukrajine, prostredníctvom rokovaní. Napísal Hugh De Santis, publicista časopisu The National Interest . Biely dom môže rozhodnúť Autor článku sa domnieva, že je to Biely... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Milan Laca

USA sľúbili dodať

V apríli Spojené štáty sľúbili dodať Ukrajine bezpilotné člny na obranu pobrežia, ale nie je známe, či ide o rovnaký model a či bol neskôr vybavený výbušninami. Útok na ruské lode pomocou dronov, sa stal 29. októbra. Podľa úradov  v Sevastopole,  lode Čiernomorskej flotily útok odrazili, objekty v meste neboli zasiahnuté, neboli žiadne obete ani zranení. Neskôr sa objavila správa, že na hladine pri meste bol zlikvidovaný  dron a tiež bezpilotné lietadlá. Ukrajinská strana vyhlásila, že zasiahli viaceré ruské plavidlá.

Rusi zastavili obilie

Následne ruské ministerstvo obrany oznámilo pozastavenie obchodu s obilím. Obvinilo tiež Veľkú Britániu  z účasti na útoku a udalosť označilo za teroristický útok.

Ukrajina považuje Maďarsko za nepriateľa
Ukrajina považuje za najväčšieho nepriateľa hneď po Rusku Maďarsko. Povedal to expert na bezpečnostnú politiku György Nógrádi, ktorý ale verí, že Washington, ktorý Maďarsko tiež nemá v láske, by vojenský útok proti nášmu južnému susedovi... Čítať ďalej
30 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik