VÁŽNE porušenie ZÁKONA: Remišová sa VYKAŠĽALA na moratórium! Úmyselne?
29 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Na Facebooku sme si v redakcii všimli status pani podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej. Na tom by nebolo nič čudné, keby ním šéfka ministerstva informatizácie, regionálneho rozvoja a investícií (MIRRI) neporušila volebné moratórium.

Jej strana je strana regiónov

a v sobotňajších voľbách preto o voličskú priazeň zabojujú kandidáti tejto strany na celom Slovensku.

"Pozývame vás k voľbám priatelia, na vašom hlase záleží. Už túto sobotu 29. októbra 2022 v čase od 7:00 do 20:00 hod. sa bude rozhodovať o tom, ako vaša obec, mesto, alebo kraj budú spravované v najbližších rokoch," pripomína Remišová v statuse s tým, že jej strana má pre nás kvalitnú ponuku odborne a charakterovo zdatných kandidátov na županov, primátorov, starostov, ale aj župných poslancov, či poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev. Potiaľto je to úplne v poriadku.

Nasleduje však niečo,

čo úplne v poriadku s moratóriom nebude - nasleduje doslova súpiska mien kandidátov, ktorých jej strana postavila do volieb. Meno po mene, mesto po meste pekne rozpísané mesto a obec, v ktorej kandidujú na primátorov, či starostov. 

"Strana má v regiónoch odborníkov, skúsených komunálnych politikov a ľudí, ktorí sú odhodlaní svojmu regiónu pomôcť. Sme radi, že viac ako 250 ľudí sa rozhodlo kandidovať do krajských, mestských a obecných zastupiteľstiev pod našimi farbami a s našou podporou," píše Remišová vo svojom statuse, pričom niekoľkokrát zmieňuje názov strany, ktorú zastupuje. 

"Príďte, prosím, v sobotu voliť, vašu dôveru v našich kandidátov nesklameme," uzatvára ministerka.

Slovenská vrchnosť už odvolila: Čo ľuďom odkazuje Čaputová, Heger a Kollár?
Na Slovensku sa o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Prvýkrát si voliči v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Kde boli voliť najvyšší činitelia a čo odkázali Slovákom? Predseda NR SR Kollár na... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Najtransparentnejšia, prísne sa držiaca zákonov

To je obraz, ktorý o sebe pani ministerka rada prezentuje. Otázne je, či si "len nevšimla", že svoj status píše v čase, kedy jej za to hrozí pokuta. 

Vzťahuje sa aj na sociálne siete

"Komisia v rámci uznesení a metodických usmernení potvrdila, že volebné moratórium sa vzťahuje aj na volebnú kampaň vedenú na internete. Pod týmto sa však nemyslí bežná komunikácia vrátane bezplatných príspevkoch na sociálnych sieťach, za ktoré sa obvykle neplatí úhrada. Počas volebného moratória nie je potrebné rušiť vytvorené profily na sociálnych sieťach alebo vymazávať príspevky týkajúce sa kandidatúry. Takisto sa kandidát môže zapojiť do internetovej diskusie na tému voľby," hovorí stránka isamosprava.sk.

"S porušením volebného moratória sú spojené sankcie. Porušenie volebného moratória politickou stranou je správnym deliktom podľa § 19 ods. 1 písm. a) zákona o volebnej kampani, za ktorý uloží komisia pokutu od 30 000 až do 300 000 eur," uvádza ďalej portál pre samosprávy.

Odhalili ste volebnú korupciu?
V prípade podozrenia z volebnej korupcie sa treba obrátiť na najbližšieho príslušníka Policajného zboru. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. "V prípade, že by došlo k narušeniu... Čítať ďalej
29 | 10 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik