Ukrajina žiada!
29 | 10 | 2022 I Milan Laca

Okamžite zastavte dodávky zbraní Rusku! 

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba v telefonickom rozhovore so svojím iránskym partnerom  žiadal okamžité ukončenie dodávok iránskych zbraní do Ruska, informuje " Európska pravda ".

Povedal som mu!

"Dnes mi volal minister zahraničných vecí Iránu Hossein Amir Abdollahian. Počas rozhovoru som žiadal, aby Irán okamžite prestal dodávať Rusku zbrane, ktoré sa používajú na zabíjanie civilistov a ničenie kritickej infraštruktúry na Ukrajine."

Kuleba hovorí...

"Ako viete, Rusko v poslednej dobe masívne používa na útoky na Ukrajinu kamikadze bezpilotné lietadlá, ktoré odborníci označujú ako iránske Shahed-136. Ruské sily ich používajú pod názvom Geran. Teherán opakovane poprel presun dronov do Ruska. Biely dom považuje popretie Iránu za  nepravdivé.

Americké atómové bomby prichádzajú (VIDEO)
Spojené štáty sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie termonukleárnych bômb B61-12 v Európe. USA sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie modernizovaných termonukleárnych bômb B61-12 na základne NATO v Európe, píše denník Politico, s odvolaním sa na... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Milan Laca

Dosť bolo Iránu

Kuleba predložil prezidentovi Zelenskému  návrh na prerušenie diplomatických stykov s Iránom, pre  ruské použitie iránskych dronov proti Ukrajine.

USA sú pripravené

Spojené štáty poskytnú Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v celkovej výške 275 miliónov dolárov. Ako uvádza " European Truth ", oznámila to zástupkyňa hovorkyne Pentagonu Sabrina Singhová.

Čo dajú

Nový balík bude podľa nej obsahovať muníciu pre systémy HIMARS, vysoko presné delostrelecké granáty, diaľkové mínové systémy, obrnené vozidlá a muníciu do ručných zbraní. Súčasťou bude aj vojenské satelitné komunikačné vybavenie, nesúvisiace so Starlinkom.

Len dopĺňajú

Americká pomoc je vo veľkej miere zameraná na doplnenie zásob munície pre už existujúce zbraňové systémy, najmä pre vysoko mobilné delostrelecké raketové systémy, známe ako HIMARS, ktoré Ukrajina používa vo svojej protiofenzíve proti Rusku. Minister obrany USA Lloyd Austin povedal, že prvé systémy protivzdušnej obrany NASAMS  odovzdajú Ukrajine, ako sa očakávalo, začiatkom novembra. V súčasnosti ukrajinská armáda trénuje používanie týchto systémov. Celková suma americkej vojenskej pomoci Ukrajine od začiatku vojny už presiahla 18 miliárd dolárov.

Ukrajina odmietla rokovať s Ruskom na príkaz Washingtonu
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Ukrajina sa odmietla zúčastniť na mierových rokovaniach s Ruskom na príkaz Washingtonu. Vo štvrtok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Dokumenty boli pripravené... A zrazu sa ukrajinská strana... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik