Zničia ich! (VIDEO)
29 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ruské ozbrojené sily zničia americkú divíziu Screaming Eagles na Ukrajine.

Túto predpoveď vyslovil bývalý zamestnanec Bieleho domu Paul Roberts za vlády Ronalda Reagana. Prestížna americká 101. výsadková divízia „Screaming Eagles“ bude „roztrhaná na kusy“ ruskou armádou, ak sa objaví na území Ukrajiny. Svoj názor vyjadril na webovej stránke

Sú slabo vyzbrojení

Roberts vysvetlil, že letecká pechota zvyčajne nemá ťažké zbrane. „Ľahko vyzbrojená výsadková divízia bude pravdepodobne roztrhaná na kusy ťažkými zbraňami ruskej pechoty,“ predpovedal Roberts. Naznačil, že výsledkom takéhoto scenára by bola eskalácia konfliktu zo strany Washingtonu.

Rusko znova varuje!
Rusko varovalo USA pred dôsledkami používania satelitov na Ukrajine. Ruské Ministerstvo zahraničia varovalo Spojené štáty, aby nepoužívania komerčných satelitov na Ukrajine. Zástupca riaditeľa odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní ministerstva... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Milan Laca

Zabojujú... 

Roberts tiež upozornil na skutočnosť, že „nikto na Západe nevyvíja žiadne úsilie na deeskaláciu konfliktu“. Povedal napríklad, že fínska vláda, po vstupe do NATO,  nevylučuje rozmiestnenie jadrových zbraní a základní aliancie na svojom území.

NATO nasadzuje vojakov na posilnenie svojej prítomnosti pozdĺž východného krídla

Kedy prišli

Dňa 22. októbra tlačové agentúry informovali o 101. americkej výsadkovej divízii, ktorá je pripravená vpadnúť  z Rumunska na Ukrajinu, aby mohla bojovať s Ruskom. Správu priniesla ako prvá americká televízna stanica CBS. Zástupca veliteľa divízie, brigádny generál John Lubas vyhlásil - „Sme pripravení brániť každý centimeter územia NATO... Máme jedinečné schopnosti, akými sú naše prostriedky leteckého útoku. Sme ľahká pechota, ale opäť prinášame túto mobilitu do našich lietadiel a schopností leteckého útoku. Divízia má názov "Screaming Eagles". Toto je oficiálny názov, ktorý korešponduje so šípkou na rukáve.

Odkiaľ sú? 

Divízia má sídlo vo Fort Campbell, v štáte Kentucky.  Vznila v júli 1918,  pred 104 rokmi, ako 101. pešia divízia americkej armády. V decembri 1918 bola rozpustená a znovu ju sformovali v roku 1921, keď sa v Rusku končila občianska vojna. V máji 1942 sa pešia divízia stála výsadkovou divíziou. V máji 1954 ju  znova zaradili  do ozbrojených síl USA. Od februára 1964 sa divízia kombinovaných zbraní stala divíziou leteckých síl, keď v USA aktívne pripravovali plány na útok na Sovietsky zväz. V roku 1974, rok po stiahnutí amerických jednotiek z Vietnamu, bola divízia premenovaná na výsadkovú divíziu. Vo Vietname americká armáda po prvý raz aktívne použila vrtuľníky, ako hlavný prostriedok dopravy vojakov do bojovej zóny.  

Úspechy

Po Vietname nasledovali Irak, Afganistan a Somálsko. Ako pôsobila 101. divízia v týchto krajinách, možno posúdiť podľa výsledkov všetkých vymenovaných vojen. Posledný je obzvlášť významný. Rýchlu evakuáciu amerických vojakov z Afganistanu v auguste 2021 zastrešila práve táto divízia. Američania utiekli, keď Taliban s  kalašnikovmi, bez lietadiel a delostrelectva, rýchlo dobyl všetky afganské provincie.

NATO na svojom území 

Skutočnosť, že Spojené štáty nasadili svoju 101. divíziu v Rumunsku vyšla na známosť  začiatkom októbra. Podľa veliteľov, armáda USA prišla chrániť územie NATO. Ale „ak dôjde k vojenskej eskalácii, alebo útoku na NATO, potom sú plne pripravení prekročiť hranice Ukrajiny“.

Biely Dom sa opakuje, Vladimír Putin rozmýšľa
Americký prezident Joe Biden nemá záujem o stretnutie so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas novembrového summitu skupiny G20. Vo štvrtok to uviedol hovorca americkej prezidentskej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. TASR... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik