Ukrajina na skúšku doviezla elektrinu zo Slovenska
28 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

Ukrajina vo štvrtok na skúšku doviezla elektrinu zo Slovenska, uviedol s odvolaním sa na energetickú spoločnosť Ukrenerho server RBK-Ukrajina.

Možnosť dovozu elektriny z Európy má znížiť riziká plynúce z ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, píše novinky.cz.

Prvá dodávka elektriny zo Slovenska pomohla energetikom podľa portálu vypracovať vzorec, ako pokryť prípadný nedostatok elektriny v dôsledku raketových útokov a poškodenia energetickej infraštruktúry.

Ukrajina musela prerušiť vývoz elektriny do Európy

Rusko rozpútalo masívne ostreľovanie ukrajinskej infraštruktúry 10. októbra.

Od nasledujúceho dňa musela Ukrajina prerušiť vývoz elektriny do Európy. Tento export pomáhal kompenzovať obmedzenie dodávok ruského zemného plynu, napísal ukrajinský server, informujú novinky.cz.

Nicholsonová vyzýva ľudí: Nebojte sa ísť do politiky! Väčšia STOKA už to byť nemôže
"Je Slovensko tehotné na novú politickú stranu?" Touto otázkou začala svoj najnovší status na sociálnej sieti europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Slovákov čakajú v sobotu komunálne a krajské voľby a politička si myslí, že "o našom živote by už... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďalšie útoky

„V noci ruskí teroristi znovu napadli našu energetickú sústavu. Zariadenie v centrálnej oblasti (Ukrajiny) bolo poškodené,“ povedal Kyryllo Tymošenko z kancelárie ukrajinského prezidenta. 

V noci na štvrtok mala energetická infraštruktúra v oblasti Kyjeva čeliť dalším útokom samovražednými dronmi vypustenými z Ruska.

„Aby sa zabránilo úplnému výpadku (dodávok elektriny) v centrálnej časti Ukrajiny, musia energetici zaviesť tvrdé opatrenia.

Veľkosť odberu elektriny v Kyjeve, Kyjevskej, Černihivskej, Žytomyrskej a Čerkaskej oblasti bude regulovaná v závislosti od aktuálnej situácie v elektrickej sieti,“ dodal Tymošenko.

Dodávateľ elektriny DTEK Jasno uviedol, že škody sú vážne a že môže v hlavnom meste chýbať až 30 percent objemu elektriny a „polovica Kyjeva môže zostať bez prúdu“.

Poľsku rastie chuť (na peniaze)!
Poľsko bude od Ruska požadovať náhradu vojenských strát spôsobených ZSSR. Poľské ministerstvo zahraničných vecí bude požadovať od Ruska, aby nahradilo straty, ktoré utrpelo počas druhej svetovej vojny. Kompenzácie Varšava má v úmysle vypočítať a... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik