Roman Michelko na zhromaždení v Košiciach: Nechceme, aby nám vládli ľudia, pre ktorých je moc len akýmsi osobným fetišom
28 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová

"Heslo, pod ktorým sme sa tu zišli - Slovensko na prvom mieste! - je im absolútne cudzie. Pre ich mentálny svet je niečo také vzdialené ako tá najvzdialenejšia galaxia. Ale práve preto je najvyšší čas, aby z tribún počuli, čo si o nich myslia občania, len vďaka ktorým sú tam, kde sú". Citát Roman Michelko

Zhromaždenie v Košiciach: Slovensko na prvom mieste.

Na zhromaždení vystúpil aj politológ a vydavateľ Roman Michelko. Slová, ktoré odzneli z tribúny zverejnil na sociálnej sieti. Prinášame ich v plnom znení

Žijeme v čase kumulácie viacerých kríz

Po čase pandemickom, ktoré sa nechvalne preslávilo dosiaľ nepredstaviteľným zásahom do ľudských práv, sme sa ocitli v kríze energetickej, v čase cválajúcej inflácie, trvalého a masívneho prepadu životnej úrovne, a zároveň v čase, keď sa vládna koalícia venuje hlavne sama sebe.

Aj preto nastal najvyšší čas aby znepokojení občania povedali dosť. Veľmi zásadná je pritom skutočnosť, že na jednej zásadnej a spoločnej platforme sa dokázalo stretnúť množstvo ľudí, ktorí sú inak značne rozdielni, volili rôzne, často aj protichodné politické strany, na mnohé veci majú rôzne názory, ale vedomie fatálneho zlyhávania súčasnej garnitúry ich všetkých spojilo.

Spojila ich obava o smerovanie nášho štátu, spojil nás pocit zodpovednosti a nutnosti niečo urobiť. Všetci vnímame, že naša štátnosť je v zásadnom ohrození, že trielime ako povestný Titanic na prekážku, ktorá nás môže zničiť. Aktuálni držitelia moci si to zjavne neuvedomujú, alebo nechcú uvedomiť, a preto nadišiel čas, aby prehovoril národ.

Nechceme, aby nám vládli ľudia, pre ktorých je moc len akýmsi osobným fetišom

Nechceme, aby nám vládli osoby či osobnosti hlboko ľudsky nevyzreté, neschopné uvedomiť si, akej výsady sa im dostalo, keď sme im na čas prenechali správu nad spravovaním našej spoločnosti. Dnes vieme, že zlyhávajú na plnej čiare a, bohužiaľ, svoje zlyhania si ani neuvedomujú.

V čase, keď hrozí kolaps celých odvetví priemyslu, keď nie je jasné, ako prežijeme zimu, keď nám odchádza 3-tisíc lekárov, a teda hrozí úplný kolaps zdravotnej starostlivosti, sa správajú, akoby nič nechápali.

AKTUÁLNE! Zhromaždenie, Slovensko na 1. mieste: Môžete mať krásny byt s bazénom, ale akonáhle nemáte prístupné energie, je vám to zbytočné
Slovensko na 1. mieste - zhromaždenie, na ktoré sme vás pozývali niekoľkými článkami aj my. Sledujeme priebeh stretnutia 17:45 - znejú hymny Najskôr Slovenskej republiky, následne aj Česká hymna, prítomní sa za skandovania poďakovania... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Na čo sa spoliehajú?

Na to, že všetko nejako „vyhnije“, že ich „veľký brat“ im pomôže?

Alebo že to za nich spraví niekto iný?

Bohužiaľ, stále sú v zajatí svojich pomýlených doktrín. Na záujmy svojich občanov zvysoka kašlú, servilita voči globálnym mocnostiam je pre nich podstatne dôležitejšia než obrana záujmov vlastných občanov.

V čase, keď je akcieschopnosť ich vlády takmer nulová a už samotné otvorenie schôdze parlamentu považujú za obrovský politický úspech, tieto pseudoelity úplne rezignovali na to, čo ľudí trápi a naplno sa venujú svojím žabomyším vojnám.

Dostali sme sa do stavu, keď sa v plnej ohyzdnej nahote ukázalo, že neschopnosť, nekompetentnosť a nepríčetná arogancia súčasných držiteľov moci sa stáva kardinálnym problémom dneška.

Heslo, pod ktorým sme sa tu zišli - Slovensko na prvom mieste! -, je im absolútne cudzie

 Pre ich mentálny svet je niečo také vzdialené ako tá najvzdialenejšia galaxia. Ale práve preto je najvyšší čas, aby z tribún počuli, čo si o nich myslia občania, len vďaka ktorým sú tam, kde sú.

V čase, keď politické strany zlyhávajú, v čase, keď je už jasné, že parlament sa sám nerozpustí napriek tomu, že vládna moc má doslova mikroskopickú legitimitu, a napriek skutočnosti, že nám vládnu ľudia, ktorí v rebríčkoch nedôveryhodnosti prekonávajú historické rekordy, aktuálni držitelia moce nedisponujú ani máčnym makom sebareflexie.

Iste, budeme mať šancu vysloviť sa v referende, otázne je ale, kedy bude vypísané. Vieme veľmi dobre, že podmienky na to, aby bolo úspešné, sú veľmi tvrdé a nezohľadňujúce politickú realitu, aj preto je táto možnosť ako poslať súčasnú vládu preč, krajne komplikovaná zložitá a neistá. Preto prichádza čas, aby im to veľmi jasne a veľmi hlasne pripomenula ulica, davy občanov, ktorí im túto moc prepožičali.

Obrovská masa ľudí aj v Čechách: "Nechceme vládu národného ničenia!" FOTO!
Zhromaždenia aj u našich " českých bratov a sestier". Desiatky tisíc ľudí sa zišli na Václavskom námestí. Na pražskom Václavskom námestí sa v deň výročia vzniku samostatného Československa koná protivládny protest. Účastníci volajú po demisii... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Dnes z tohto pódia musí jasne zaznieť, že na svojich miestach už dávno nemajú čo robiť

Svoju legitimitu už dávno stratili. Ak odídu teraz, uvedomujúc si hĺbku svojho zlyhania, možno ešte niekedy v budúcnosti dostanú šancu na reparát. Ak sa však budú zubami nechtami držať moci napriek rekordnej nedôvere tých, čo im ju na čas prepožičali, skončia nielen s hanbou, ale skončia aj definitívne.

Posolstvo tohto zhromaždenia bolo jednoznačné: Slovensko pre súčasnú vládu nikdy nebolo na prvom mieste. Súčasné politické špičky zlyhali. Čím skôr odídu, tým skôr dajú šancu tým, ktorí nezlyhajú, , tým zároveň lepšie aj pre nich. Šancu odísť by teda nemali prepásť. Čím totiž dlhšie budú váhať, je celkom možné, že o túto výsadu prídu. A to definitívne.

Dav na Václavskom námestí v Prahe kričí: Ľúbime ťa Slovensko"!
Na Václavskom námestí v Prahe demonštrujú tisíce ľudí na proteste s názvom Nenásilná revolúcia – Česko na 1. mieste. Demonštrácia má podľa organizátorov nadviazať na predchádzajúce akcie uskutočnené v septembri. Jednou z požiadaviek protestujúcich... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik