Európa ešte stále naivne verí USA! No čakajte katastrofu
28 | 10 | 2022 I Diana Zaťková

Ak v USA republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov v polovici volebného obdobia 8. novembra, dôjde k evidentnej úprave politiky Washingtonu voči Ukrajine. A po voľbách v polovici volebného obdobia sa pomoc USA Ukrajine výrazne zníži. Skonštatoval to v komentári pre Global Times Lü Xiang, odborník na medzinárodné vzťahy z Čínskej akadémie sociálnych vied.

Amerika s pomocou Kyjevu končí

V stredajšom článku Washington Post s názvom „Európski spojenci sa obávajú, že by USA mohli stiahnuť podporu Ukrajine,“ sa uvádza, že americkí spojenci v Európe sa čoraz viac obávajú, že „jednotný front“ Západu proti ruským vojenským operáciám na Ukrajine by sa mohol „rýchlo rozpadnúť, ak Republikáni zvíťazia v strednodobých voľbách na budúci mesiac".

Podľa prieskumu spoločnosti Morning Consult zverejneného v pondelok len 29 percent republikánskych respondentov uviedlo, že si myslí, že Washington je zodpovedný za pomoc Kyjevu. Líder republikánskej strany Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy 18. októbra varoval, že ak republikáni získajú späť väčšinu v Snemovni, nevypíšu "bianko šek" na Ukrajinu.

Súdiac podľa aktuálnej situácie, demokrati stratia väčšinu Snemovne reprezentantov, povedal pre Lü Xiang. Lü uviedol, že ak republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov v polovici volebného obdobia 8. novembra, dôjde k evidentnej úprave politiky Washingtonu voči Ukrajine. A po voľbách v polovici volebného obdobia sa pomoc USA Ukrajine výrazne zníži.

Vojna na Ukrajine: Washington bude ľutovať, Európa zostúpi do ekonomického zabudnutia
Washington môže ľutovať svoju úlohu vo vojne na Ukrajine. Pre portál The American Conservative to vo svojom komentári skonštatoval bývalý poradca ministra obrany v Trumpovej administratíve, vyznamenaný veterán a autor piatich kníh Douglas... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Časté zmeny v zahraničnej politike USA sú pre medzinárodné spoločenstvo čoraz zreteľnejšie

Základný dôvod spočíva v štrukturálnych rozporoch politického systému USA. Obe strany zastupujú rôzne záujmové skupiny a každé voľby sú v podstate zmenou dominantnej záujmovej skupiny, poznamenal Lü. 

Takýto politický systém môže niekedy fungovať ako korekčný mechanizmus. S relatívnym úpadkom USA sa však odhalili všestranne hlboko zakorenené rozpory v oblastiach, ako je ekonomika, politika a kultúrna identita, a pre USA je ťažké vyčleniť dostatočné zdroje na podporu svojej globálnej hegemónie. To sťažuje USA udržiavať konzistentnú zahraničnú politiku.

Na pozadí pretrvávajúcich problémov priniesla neistota a časté zmeny v zahraničnej politike USA obrovské politické riziká pre všetky európske krajiny, pretože väčšina z nich má tendenciu závisieť od USA, pokiaľ ide o bezpečnosť. Keďže ukrajinská kríza výrazne ovplyvňuje bezpečnostný rámec Európy, je normálne, že európske krajiny vyjadrujú znepokojenie nad potenciálnym krokom USA k zníženiu podpory Ukrajine.

Budeme platiť ako ´múrovatí´? Európe hrozí ďalší vážny problém!
Európa sa prebúdza do znepokojujúcej reality: Čoskoro môže stratiť svojho dobrodinca z NATO na Ukrajine. Keďže americkí konzervatívci sú pripravení dosiahnuť v nadchádzajúcich voľbách v USA značné zisky, najštedrejší darca NATO pre vojnové úsilie... Čítať ďalej
21 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Európa bude musieť znášať ešte viac

Ukrajinská kríza výrazne podkopala európske krajiny, pričom miera inflácie v eurozóne dosiahla rekordnú výšku a energetická kríza sa zhoršila. Keďže zima je už za dverami, mnohé európske krajiny si teraz robia starosti s vykurovaním. Ak USA výrazne znížia svoju pomoc Ukrajine, Európa bude nepochybne musieť znášať viac.

USA mnohokrát chytili svojich spojencov do pasce alebo im spôsobili ťažké straty, najmä tých európskych. Trhlina medzi USA a Európou a americké krízy dôvery medzi európskymi krajinami už tu boli. Rozdiely a spory medzi USA a Európou budú čoraz zreteľnejšie v dôsledku nejednotnosti politiky USA. 

Ak po voľbách v polovici volebného obdobia USA drasticky obmedzia podporu Ukrajine, verí sa, že trhlina sa ešte prehĺbi a kríza dôvery sa bude ďalej prehlbovať. Európa si stále potrebuje zachovať nezávislosť a autonómiu a nemôže sa príliš spoliehať na USA. Silné spoliehanie sa na USA v politike znamená pre Európu katastrofu a nezávislosť prinesie Európe možnosť priaznivej budúcnosti.

Americké atómové bomby prichádzajú (VIDEO)
Spojené štáty sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie termonukleárnych bômb B61-12 v Európe. USA sa rozhodli urýchliť rozmiestnenie modernizovaných termonukleárnych bômb B61-12 na základne NATO v Európe, píše denník Politico, s odvolaním sa na... Čítať ďalej
27 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik