ÚS rozhodol! Prezidentka to rešpektuje. Kedy vyhlási termín referenda?
26 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade jednej referendovej otázky s ústavou.

Termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu. Termín vyhlásenia referenda oznámim hneď, ako to bude možné, teda po zverejnení rozhodnutia súdu v Zbierke zákonov," vyhlásila prezidentka.

Súd v Brezne dal za pravdu ľuďom v nedobrovoľnej štátnej karanténe
Veronika a Stanislav rovnako, ako stovky ďalších Slovákov pracujúcich v zahraničí, na začiatku pandémie skončil na štyri týždne v karanténe. Súd rozhodol, že pár nemusí zaplatiť náklady na stravu. Štát od každého vymáhal 300 eur. Tí odvážnejší sa... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Rozhodnutie Ústavného súdu

Navrhovaná referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR.

Pre pochybnosti o ústavnosti predmetu referenda v prípade prvej otázky sa na ÚS obrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Od rozhodnutia súdu záviselo, či referendum, ktoré prezidentka vypíše, bude mať jednu, alebo dve otázky. Spornou bola otázka, či ľudia súhlasia s tým, že vláda SR má bezodkladne podať demisiu.

"V tejto časti tak prezidentka nemôže vypísať referendum," Po neverejnom zasadnutí pléna Ústavného súdu (ÚS) SR o tom v stredu informoval predseda ÚS SR Ivan Fiačan..

V referende bude otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR, či už referendom alebo rozhodnutím parlamentu, a o vypísaní predčasných volieb. Podľa hlavy štátu je táto časť v súlade s ústavou.

Predstavitelia opozičného Smeru-SD odovzdali koncom augusta v Prezidentskom paláci 406.039 podpisov za vyhlásenie referenda o páde vlády a zmene Ústavy SR. Parlamentná aj mimoparlamentná opozícia by chcela cez referendum dosiahnuť predčasné voľby.

Chorvátsky prezident Milanovič to povedal na plné ústa, toto je vojna medzi...
Chorvátsky prezident Zoran Milanovič odmietol dňa 24. 10. 2022 stretnutie s predsedníčkou amerického Kongresu Nancy Pelosiovou na medzinárodnom samite o podpore Ukrajiny v Záhrebe. Dôvodom boli vyhranené názory hlavy Chorvátskej republiky na... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik