Súd v Brezne dal za pravdu ľuďom v nedobrovoľnej štátnej karanténe
26 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Veronika a Stanislav rovnako, ako stovky ďalších Slovákov pracujúcich v zahraničí, na začiatku pandémie skončil na štyri týždne v karanténe. Súd rozhodol, že pár nemusí zaplatiť náklady na stravu.  Štát od každého vymáhal 300 eur. Tí odvážnejší sa pustili do boja a súd im vyhovel.

Chceš-nechceš, dostaneš

Jedlo im denne nechávali pred dverami, hoci niekoľkokrát upozorňovali, že oň nemajú záujem a zabezpečovali si ho svojpomocne. Neskôr prišli výzvy na zaplatenie nákladov na jedlo, zaplatiť však odmietli

Kvôli neodoberanému jedlu pred súdom

Stanislav a Veronika sa v Brezne postavili pred súd - Ministerstvo vnútra od nich vymáhalo náklady za stravu počas štátom nariadenej karantény. V nej sa rovnako, ako ďalšie stovky Slovákov, ocitli na úplnom začiatku pandémie v marci 2020. Domov sa vracali z Rakúska, kde boli 18 dní. Po prekročení hraníc ich umiestnili do zariadenia Akadémie Policajného zboru v Bratislave.

Fico o Jurinovej: Keď nastupovala, nevedela ani kde sú tu sociálky
V pondelok sa v Žiline konala tlačová beseda kandidáta na predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igora Chomu. TB sa zúčastnili aj Juraj Blanár, ktorý kraj viedol v minulosti a predseda Smeru-SD, Robert Fico. Zlé ekonomické... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Z avizovaných dvoch-troch dní bol mesiac

„Povedali nám, aby sme si vzali veci na dva až tri dni, no nakoniec sme tam zostali 26 dní. Nemohli sme vôbec opustiť ubytovanie,“ uviedol Stanislav Oceľ v RTVS. Uviedol tiež, že v karanténe museli ostať takmer mesiac, aj po prvých negatívnych testoch.

Po zlých skúsenostiach so zabezpečenou stravou ju odmietli. Napriek tomu od každého z nich štát vymáha po vyše tristo eur. Okresný súd v Brezne rozhodol v ich prospech.

Chýbali dôkazy

Sudca skonštatoval, že ubytovacie zariadenie s nimi nepodpísalo žiadnu dohodu na dodávku strany a žalobca - ministerstvo vnútra súdu nepredložil dôkazy o reálnom odbere stravy mladým párom. 

"Sspôsob požadovanej úhrady nákladov bol v tomto prípade realizovaný v rozpore so zákonom,“ skonštatovala v prospechz Stanislava a Veroniky aj ombudsmanka, Mária Patakyová.

Neboli jediní

V rovnakej situácii sa ocitlo množstvo ľudí ľudí, ktorí začiatkom pandémie skončili v povinnej štátnej karanténe. Vymáhateľ nákladov za stravu - ministerstvo vnútra na otázky nereagoval.

„Cítili sme sa tam ako väzni. Zatvorili nás a nikto nám nedal žiadne informácie,“ priblížila Veronika Sitarčíková. Mladý pár zvažoval aj podanie žaloby za porušovanie ľudských práv.

Tak schválne. Koľko by ste stavili na svojho primátorského kandidáta
Hoci voľby samotné sa uskutočnia až v sobotu, niektorí voliči svojim favoritom veria natoľko, že im "svoj hlas" dávajú predčasne - v stávkovej kancelárii. Nesmejte sa, vážne! Práve stávkové kurzy sú pomerne presné v tom, ktorý politik má akú... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik