Rakúsko rozhodne o prípadnom predĺžení kontrol na hraniciach so SR v piatok
26 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Rakúsko rozhodne o prípadnom predĺžení kontrol na hraniciach so Slovenskom v piatok (28. októbra). Pre TASR to v stredu potvrdil hovorca rakúskeho ministerstva vnútra Harald Sörös.

Priblížil, že Viedeň momentálne situáciu vyhodnocuje a posudzuje ďalší postup. "Rozhodnutie bude oznámené v piatok," povedal Sörös.

Dočasné kontroly na vnútorných schengenských hraniciach so Slovenskom zaviedli Rakúsko a Česko od polnoci z 28. na 29. septembra. Pôvodne mali trvať desať dní, no neskôr boli predĺžené o 20 dní, a to s platnosťou do 28. októbra.

Česká republika predĺženie kontrol odôvodnila zvýšenou nelegálnou migráciou. Rakúski predstavitelia sa preto obávajú, že prevádzači by sa mohli namiesto českej trasy preorientovať na Rakúsko.

Český minister vnútra Vít Rakušan v utorok oznámil, že Praha plánuje kontroly predĺžiť o ďalších približne 15 dní. Česko má právo predlžovať dočasné kontroly na základe rozhodnutia českej vlády do 28. novembra. Ak by chcelo ďalej predĺžiť hraničné kontroly, bude o tom musieť notifikovať Európsku komisiu.

Neustála polarizácia slovenskej spoločnosti z jednej aj druhej strany musí skončiť, myslí si Peter Weiss
Slovensko potrebuje zmier a jasný plán riešenia spoločenských a kultúrnych otázok. Príspevok bývalého politika a diplomata Petra Weissa zverejnený na Pravda.sk prinášame v plnom znení. Kultúrna vojna miesto dialógu Diskusia o príčinách útoku na... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik