Pellegrini tlačí v Bratislave Drobu, Andrej Danko má vážne výhrady. V niečom sa však zhodli
26 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Na stredajšej tlačovej besede Peter Pellegrini (Hlas-SD) pozval občanov k volebným urnám a tiež im odporúčal, koho voliť v Bratislave. SNS nechápe, prečo práve tento kandidát. Náčrt zhody však dosiahli pri aktuálnej téme, a to v otázke referenda.

Beznádej, strach a pocit neistoty medzi ľuďmi

"Teraz je nesmierne dôležité, aby ľudia na komunálnej úrovni zvolili takých lídrov, ktorí dokážu zvládnuť tieto náročné časy. Tieto voľby dnes nie sú len o mestách a o župách. Podľa nás v nich ide o oveľa viac," upozorňuje na TB Peter Pellegrini.

Podľa Pellegriniho Slováci boli vždy národ, ktorý si v ťažkých chvíľach vedel poradiť. Pripomenul, že žijeme v ťažkých časoch niekoľkých kríz súčasne, navyše Slovensko podľa neho riadi neschopná vláda. 

Kandidát na župana BBSK Rudolf Huliak: Neverte prieskumom! Voľte v sobotu srdcom
Kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja poskytol rozhovor novinárke Mimi Šramovej. Je presvedčený, že v sobotných voľbách má šancu uspieť a preto by sa ľudia nemali báť odovzdať mu svoj hlas. Je presvedčený, že prieskumy verejnej... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Poprosil o volebnú účasť

"Preto prosím 29. októbra nezostaňte doma a choďte voliť. Vyberte si ľudí, ktorí zvládnu previesť vaše mestá, obce, aj župy cez tieto búrlivé vody. Na čele našich miest potrebujeme silných ľudí, ktorí sú schopní aj napriek nečinnosti vlády budú vedieť svojim občanom pomôcť a aj keď od vlády pomoc nepríde, dokážu nejakým spôsobom zmierniť následky, ktorým dnes čelíme," vyzval Peter Pellegrini voličov.

ÚS rozhodol! Prezidentka to rešpektuje. Kedy vyhlási termín referenda?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o nesúlade jednej referendovej otázky s ústavou. Termín referenda vyhlási hneď, ako to bude možné. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Hlas odporúča

Peter Pellegrini vymenoval kandidátov, ktorých postavila strana Hlas v rôznych krajoch. Branislav Becík v Nitre, Michala Kaliňáka v Prešove, Róberta Suju v Košiciach a v Žiline Petra Slyšku. 

"V Banskej Bystrici podporujeme Ondreja Luntera, pána Červenku podporujeme v Trnave, v Trenčíne podporujeme Jaroslava Bašku. Tam, kde sme videli, že veci fungujú dobre, vsadili sme na kontinuitu," upresnil Peter Pellegrini. Ten hoci nie je obyvateľom Bratislavy, keby mohol, dal by hlas súčasnému županovi Jurajovi Drobovi (SaS).

A tu má Andrej Danko problém

"Pellegrini dnes na tlačovke v Bratislave odporučil voliť Juraja Drobu zo strany SaS. Hlas - SD spolu so SaS hlasovali za registrované partnerstvá. Mrzí nás, že Hlas - SD na čele s Petrom Pellegrinim rozbíja opozičnú politiku v komunálnych voľbách a vo voľbách do VÚC. Veríme, že po týchto komunálnych voľbách pochopí, že spolupráca so stranami SaS a Sme rodina je politickou chybou," napísal na sociálnych sieťach Andrej Danko, predseda SNS na margo vyjadrenia sa Petra Pellegriniho o podpore bratislavského župana.

Náčrt zhody pri referende

Mimoparlamentná strana Hlas-SD kritizuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) o tom, že navrhovaná referendová otázka o demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR. Mimoparlamentná SNS už pred časom upozorňovala na možné pochybnosti pri formulácii referendovej otázky, no víta, že referendum sa bude konať.

"Ústavný súd dnes ľuďom oznámil, že nie je v ich moci skončiť s vládou Igora Matoviča a Eduarda Hegera," skonštatoval Hlas-SD v stanovisku. Rozhodnutie podľa strany ukázalo, že voliči svojím hlasom dávajú bianko šek "akejkoľvek mizernej vláde, ktorú štyri roky nikto a nič neodlepí z jej stoličiek".

Hlas-SD sa obáva, že výsledkom rozhodnutia ÚS bude ešte väčšia frustrácia a hnev občanov. Strana zároveň tvrdí, že referendum o druhej otázke vzhľadom na časové termíny "už nemá schopnosť zbaviť moci Igora Matoviča a Eduarda Hegera". Poslanci Národnej rady SR by mali podľa strany podporiť zmenu ústavy, ktorá by umožnila predčasné voľby.

SNS v reakcii upozornila, že ešte pred letom sa obávala tohto vývoja a chcela diskutovať o právnej bezchybnosti otázky referenda. Strana tvrdila, že štylizácia referendovej otázky musí byť taká, aby garantovala nielen zmenu ústavy, ale aj možnú povinnosť vyhlásenia volieb. "Je nám ľúto, že prišlo na naše slová. Napriek tomu sme radi, že sa môže konať referendum o možnosti uskutočnenia predčasných parlamentných volieb," reagovala pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. (tasr)

Prekvapivé výsledky vyplývajúce z prieskumu! Zmena na prvej priečke
Preferencie strán sú vyrátané podľa predpokladu, že volieb by sa zúčastnilo 51 percent oprávnených voličov. Telefonický prieskum pre agentúru SITA vykonala agentúra Polis Slovakia na vzorke 1 013 respondentov. Prieskum bol realizovaný od nedele... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik