Nobelov výbor nepozval krajne pravicových Švédskych demokratov na banket
26 | 10 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Členovia strany Švédski demokrati (SD), ktorá v septembrových voľbách získala druhú najväčšiu podporu voličov, sa nebudú môcť zúčastniť na slávnostnom bankete pre laureátov Nobelovej ceny. V noci na stredu to uviedol Nobelov výbor.

Tohtoroční držitelia prestížnej Nobelovej ceny, ale aj jej laureáti za uplynulé dva roky – keďže recepcia bola pre koronavírusovú pandémiu zrušená – budú spoločne oslavovať na bankete, ktorý sa uskutoční 10. decembra v Štokholme.

Na tejto udalosti sa tradične zúčastňujú aj lídri švédskych politických strán. Nobelov výbor však dal strane SD niekoľkokrát najavo, že na podujatí nie sú vítaní.

"Nobelova cena je založená na rešpekte k vede, kultúre, ľudskosti a medzinárodnosti," uviedol výbor, ktorý zároveň na banket nepozval ani veľvyslancov Ruska a Bieloruska.

Biela kniha, ktorú uverejnili Švédski demokrati, ukazuje, že až 18 z 22 zakladajúcich členov tejto strany v roku 1988 pochádzalo z rasistického hnutia Udržme Švédsko švédske (Bevara Sverige Svenskt). Približne desiatka z nich bola určitým spôsobom napojená na fašistické či nacistické organizácie.

Strana SD získala v septembrových voľbách 20,5 percenta hlasov a je spojencom stredne pravicovej vlády premiéra Ulfa Kristerssona. (tasr/Reuters)

Otázka LGBTI? Normálna spoločnosť sa vie s takýmito otázkami hravo vysporiadať, tvrdí hračkárstvo Dráčik
Doslova davové šialenstvo, ktoré sa rozpútalo po nezmyselnej a brutálnej vražde dvoch členov LGBTI komunity, ktoré polícia vyhodnotila ako teroristický čin, sa prenieslo prakticky do celej spoločnosti. Dôkazom toho je aj reakcia predajne s hračkami... Čítať ďalej
26 | 10 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik