Kandidát Heredoš: Pán Vallo, kde sa stratilo 174 000 000 eur?
26 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Miroslav Heredoš, ako predstaviteľ Národnej koalície / Nezávislí kandidáti a aktuálne kandidát na primátora hlavného mesta Bratislava, zverejnil v televíznych diskusiách jednu veľmi zaujímavú skutočnosť, na ktorú nikto z protikandidátov Matúša Valla nepoukázal.

Aktuálnemu primátorovi urobil verejne finančný odpočet a poukázal na to, že za svoje štvorročné obdobie mal v mestskej kase kumulatívne o 174 000 000 eur viac, ako v roku 2018. Záverečné účty mesta a podrobný rozbor jednotlivých položiek daňových a nedaňových príjmov mesta prinieslo šokujúcu sumu, ktorú vypočítali ekonómovia jeho tímu.

PREČO MAL NÁRAST?

V diskusiách to Miroslav Heredoš povedal úplne jasne. Mesto Bratislava malo bohaté rozpočtové nárasty oproti roku 2018. Kumulatívne v mestskom rozpočte za roky 2019 - 2022 mal pán Vallo navyše o 174 000 000 eur v položke daňové a nedaňové príjmy mesta. Veľmi dobrý výber daní vládou SR a tak stále zvyšujúci sa príjem podielových daní pre mesto Bratislava je prvý dôvod. Druhý dôvod je zvýšený príjem do rozpočtu vďaka tomu, že dvojnásobne dvihol obyvateľom dane z nehnuteľnosti. Ďalšie zvýšené príjmy boli dane za špecifické služby (daň za ubytovanie, daň za užívanie verejného priestranstva, daň za komunálny odpad, poplatok za rozvoj). Rovnako boli analyzované príjmy z podnikania a vlastníctva, administratívne poplatky, či iné nedaňové príjmy. Sumár bol nasledovný – pán Vallo hospodáril s kumulatívnym nárastom rozpočtu (oproti roku 2018, kedy nastúpil do úradu) v úhrnnej sume 174 000 000 eur. O toľko eur mal v mestskom rozpočte navyše za svoje obdobie pre Bratislavu, pre občanov, pre ľudí.

KDE SÚ TIETO PENIAZE OBYVATEĽOV MESTA?

Miroslav Heredoš postavil túto otázku rovnako. A ešte pripomenul, že mesto pán Vallo zadĺžil ešte o 36 000 000 eur, čiže celková suma „ekonomických možností“ by mala byť cez 210 000 000 eur. Toto obrovské číslo za štyri roky práce Magistrátu nie je však nikde vidieť. Tak mohutný nárast by mal byť vidieť v renovovaných domovoch sociálnych služieb, či vo financovaní dostavby električky do Petržalky, keďže sa nestihne a európske fondy prepadnú. Obyvatelia ju chcú načas. Financie by mali byť vidieť v budovaní parkovacích domov, či nových parkovacích miest alebo záchytných parkovísk. Nie, nie je to vidieť nikde rukolapne a nikto investované peniaze nevidí. Kde sú? Na verejnú otázku a opakovanú medializovanú výzvu v primátorských TV diskusiách pán Vallo nereagoval.

Kandidát Heredoš: Bezplatná MHD v meste bude revolučný krok vpred!
Miroslav Heredoš, ako predstaviteľ Národnej koalície / Nezávislí kandidáti a aktuálne kandidát na primátora hlavného mesta Bratislava, už za svoje vyše dvojročné pôsobenie vo verejnom priestore priniesol viacero noviniek, pokrokových názorov, či... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

KDE SÚ TIETO PENIAZE PODĽA HEREDOŠA?

Podľa Miroslava Heredoša sú peniaze „stratené“ v nezmyselnom plytvaní na Magistráte, kde pracuje o 60% viac ľudí ako v roku 2018 (náklady stúpli z 15 000 000 eur ročne na takmer 29 000 000 eur ročne). Peniaze sú v zlodejských zmluvách, kedy na vysadenie zelene  a kríkov objedná mesto spriaznenú súkromnú firmu a zaplatí jej cez 20 000 000 eur. Objedná si IT služby od spriaznenej firmy, ktorá následne dodá do kampane Valla a budovania jeho strany cez 50 000 eur. Komunálny podnik namiesto toho aby sadil a budoval, a šetril mestské peniaze, iba kosí, polieva a odhŕňa sneh – a práce, ktoré je potrebné robiť si mesto objednáva od súkromných firiem. Mesto podniklo ekonomicky nezmyselné kroky v BVS. Minuli sa tie peniaze pri vakcinácii občanov, alebo pri neekonomickom nákupe ochranných pomôcok od nastrčených firiem v roku 2020? V tomto výpočte by sa dalo pokračovať, pretože zoznam únikov je veľký. Pán Vallo by sa preto mal jednoznačne postaviť pred občanov a obyvateľov mesta a zodpovedať sa, kde minul 174 000 000 eur behom svojho štvorročného obdobia na Magistráte. Pretože tá suma je šialená a pretože nič rukolapne viditeľné a uchopiteľné v meste nevykonal.

Kandidát Heredoš: Vallo zlyhal tak veľmi, že nemá právo viesť Bratislavu ďalej
V exkluzívnom rozhovore s Miroslavom Heredošom (NÁRODNÁ KOALÍCIA / NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI), kandidátom na primátora hlavného mesta Bratislava, sa dozviete nielen to s ktorými hlavnými bodmi svojho programu chce osloviť bratislavského voliča, ale aj v... Čítať ďalej
04 | 10 | 2022 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik