Dnes ÚS rozhodne, či sa priblížime k predčasným voľbám
26 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

V stredu, 26. 10. bude Ústavný súd SR rozhodovať o podaní prezidentky vo veci referenda o predčasných voľbách. Podpisy pod petíciu prezidentke doručili opozičné strany.

381 960 platných podpisov

Nestačilo to však na to, aby o konaní referenda o predčasných voľbách rozhodla sama prezidentka. Tá sa po svojom vyhlásení z 12. septembra obrátila na Ústavný súd.

"Viem, že môžete byť na vládu veľmi nahnevaní a v mnohom s vami súhlasím. Nech je váš hnev akýkoľvek, nemôže nás viesť k tomu, aby sme konali mimo nášho základného zákona - Ústavy," obhajovala sa prezidentka s tým, že ak vypíše referendum len s jednou otázkou, bude to diletantizmus autorov petície. 

Prezidentka Čaputová: Referendum bude ale kedy?
V pondelo, 12. septembra o 16:30 prezidentka SR Zuzana Čaputová občanom oznámila, že referendum vyhlási. Zatiaľ však nevie počet otázok. 381960 platných podpisov Prezidentka SR vyhlásila, že predpoklad na vyhlásenie referenda bol splnený. Nič... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Ústavný právnik jej dáva za pravdu

"Ústavný súd v júli 2021 konštatoval, že referendová otázka musí smerovať k vytvoreniu všeobecného pravidla. O vytvorenie všeobecného pravidla nepôjde, ak sa otázka týka konkrétneho prípadu a použije sa len jednorazovo, bez možnosti ďalšieho použitia na iný prípad. K tomu možno doplniť, že ak naša Ústava priamo hovorí o možnosti parlamentu zmeniť alebo zrušiť výsledok referenda svojim ústavným zákonom po uplynutí troch rokov od jeho účinnosti, potom referendová otázka na jedno použitie nedáva ústavnoprávny zmysel,“ zdôraznil ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák.

Referendu chýbal nadčasový význam

Robert Fico trval na tom, aby bolo referendum o predčasných voľbách vyhlásené na 29. október, kedy sa konajú komunálne a krajské voľby. Prezidentka však tvrdí, že hárky boli do prezidentského paláca doručené neskoro.

„Aj keby nám kontrola a počítanie hlasov trvali jeden deň, nebolo by možné referendum vyhlásiť na deň volieb,“ zdôraznila v septembri.

R. FICO: NEROZUMIEM, PREČO HLAS NECHCE PODPORIŤ J. MAŽGÚTA ZA BRATISLAVSKÉHO ŽUPANA
Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico sa na dnešnej tlačovej besede vyjadril k niekoľkým témam. Jednou z nich bola téma rozpočtu, kde R. Fico potvrdil, že jeho strana podporí rozpočet na rok 2023 za predpokladu, že do 30. júna 2023... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik