Somárik, otras sa... a miliardy sa sypú
26 | 10 | 2022 I Milan Laca

Svetová banka poslala na pomoc Ukrajine ďalších 500 miliónov dolárov.

Svetová banka vyčlenila ďalších 500 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine na pokrytie nákladov, ktoré vznikli v dôsledku nepriateľských akcií. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pomôžeme

Finančná pomoc, o ktorej informovali 30. septembra, bola poskytnutá pod zárukou Spojeného kráľovstva. Pôvodne to bolo približne 530 miliónov dolárov. Predtým banka pridelila Ukrajine 11 miliárd dolárov.  Ako vysvetlil prezident Svetovej banky David Malpass, 11 miliárd určili Ukrajine prostredníctvom projektov Svetovej banky a trustových fondov.

Kyjev vyzýva utečencov, aby strávili zimu v zahraničí
Ukrajinská vláda žiada utečencov, aby sa počas zimy nevracali do vlasti. Uviedla to v utorok vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá poukázala na vojnové škody na zásobovaní elektrinou a teplom. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR


Kto asi zarobí?

Hlavným veriteľom Ukrajiny prostredníctvom fondov Svetovej banky sú Spojené štáty americké. V auguste banka oznámila rozhodnutie Washingtonu poskytnúť Kyjevu pomoc vo výške 4,5 miliardy dolárov, aby pomohla znížiť rozpočtový deficit. Peniaze prevedú prostredníctvom Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID).

Kyjev pýta stále viac

Na samotnej Ukrajine hovoria o potrebe 5-6 miliárd dolárov každý mesiac. V rozhovore pre noviny Die Welt to vyhlásil asistent ukrajinského prezidenta pre ekonomické záležitosti Oleksandr Rodňansky. „Očakávame od EÚ ako celku každý mesiac približne 2 miliardy dolárov,“ povedal s tým, že Nemecko by mohlo dať Ukrajine v roku 2023 500 miliónov dolárov mesačne.

Treba miliardy....

V júli ukrajinské úrady informovali, že obnova ekonomiky a infraštruktúry krajiny si vyžaduje od 30 do 100 miliárd USD ročne. V auguste prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril o sume 600 – 800 miliárd dolárov.

Začnite mierové rokovania!
Macron požiadal pápeža, aby zavolal Putinovi a Bidenovi kvôli Ukrajine. Francúzsky prezident chce, aby pápež František vyzval Putina a Bidena na mier na Ukrajine. Pochopte Pápež František prijal vo VAtikáne prezidenta Macrona. Ako informovali, ... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik