Pápež František ponúkol Vatikán za sprostredkovateľa medzi Ukrajincami a Rusmi
26 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

Pápež je pripravený pomôcť pri urovnávaní konfliktu na Ukrajine a navrhol, aby sa stretnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ruského prezidenta Vladimira Putina konalo vo Vatikáne. Povedal to Leonid Sevastjanov, prezident Medzinárodnej federácie ortodoxných pravoslávnych kresťanov s odvolaním sa na jeho rozhovor s hlavou katolíckej cirkvi.

Informáciu priniesol denník Magyar Nemzet.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už predtým oznámil, že Moskva víta návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona zapojiť pápeža Františka, ako aj vedenie USA, do sprostredkovateľského úsilia.

Veľvyslanec sa vyjadruje k témam, ktorým nerozumie. Draxler ho poučil.
Veľvyslanec Róbert Ondrejcsák sa vyjadruje k témam, ktorým nerozumie. To, či niektorý štát vlastní jadrové zbrane, alebo nie, sa podľa neho dá zistiť na "gúgli", dokonca to dokáže aj päťročné dieťa. Zjavne nechápe ani pojem "špinavá bomba", je si... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

"Peskova reakcia dokazuje, že Rusko považuje pápeža Františka za prijateľného vyjednávača. Je potrebný nejaký posun, v prvom rade asi na ruskej strane. Pápež mi potvrdil, že je pripravený na seba prevziať úlohu sprostredkovateľa a ponúkol, že Vatikán by mohol hostiť rozhovory, v prvom kole medzi Zelenským a Putinom. Tie by sa konali formou diskusií za okrúhlym stolom za účasti pápeža Františka, Zelenského a Putina, ktoré by moderovala hlava cirkvi. Prezidenti by mohli diskutovať o témach ako prímerie, akési rozdelenie jednotiek a neskôr by sa mohlo diskutovať aj o globálnych problémoch," povedal Sevastjanov.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky VIE, kto by rád nahradil Vladimíra Putina
Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov naznačil, že ruského prezidenta Vladimira Putina by v úrade rád časom nahradil bývalý ruský premiér Sergej Kirijenko. Budanov sa takto vyjadril v rozhovore pre server Ukrainska pravda, z ktorého v... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Náboženský vodca uviedol, že pápež František po rokovaní navrhol aj konferenciu, na ktorú by boli okrem ukrajinskej a ruskej strany oficiálne pozvaní aj predstavitelia Spojených štátov, ako aj európskych krajín.

Ako povedal, išlo by o akúsi európsku bezpečnostnú konferenciu, kde by sa strany mohli dohodnúť na nejakej novej forme bezpečnosti. Infraštruktúra Vatikánu v Ríme je vyhovujúca na to, aby mohol Vatikán na svojom území zorganizovať konferenciu akéhokoľvek formátu, dodal.

O tom, že francúzsky prezident Macron oslovil pápeža Františka, aby vyzval Putina a Bidena na mier na Ukrajine, sme vás informovali aj v článku nižšie:

Začnite mierové rokovania!
Macron požiadal pápeža, aby zavolal Putinovi a Bidenovi kvôli Ukrajine. Francúzsky prezident chce, aby pápež František vyzval Putina a Bidena na mier na Ukrajine. Pochopte Pápež František prijal vo VAtikáne prezidenta Macrona. Ako informovali, ... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Milan Laca