Kam až siaha politika...
25 | 10 | 2022 I Milan Laca

Nobelova nadácia sa rozhodla nepozvať na odovzdávanie cien veľvyslancov Ruska a Bieloruska.
Nadácia nepozve veľvyslancov oboch krajín na slávnostné odovzdávanie Nobelových cien v roku 2022 v Štokholme, uviedla nadácia vo vyhlásení. Laureátov ocenenia vyhlásili začiatkom októbra, odovzdávanie cien sa uskutoční v decembri.

Tradícia

Nadácia pozýva veľvyslancov, ktorí sídlia  vo Švédsku. Rozhodla sa však nepozvať ruského a bieloruského, uviedla v tlačovej správe. Toto rozhodnutie, ako napísali, prijali v súvislosti konfliktom Ruska a Ukrajiny.

Tvrdé vyhlásenie poľského premiéra Mateusza Morawieckiho: Vymyli vám mozgy!
Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne vyhlásil, že tí, čo nepodporujú Ukrajinu v boji proti ruským silám, buď zradili hodnoty západnej civilizácie, alebo im Rusko vymylo mozgy. TASR správu... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ocenení Rusi

Rusi  dostali už druhý rok po sebe Nobelovu cenu za mier. Tento rok ju získalo Centrum pre ľudské práva „Memorial“. Je to mimovládna organizácia, ktorú ruské orgány označili za   zahraničného agenta, zakázaného v Ruskej federácii.  Dostal ju aj  bieloruský aktivista za ľudské práva Ales Bjaljacký a ukrajinské Centrum pre občianske slobody.„Svojím dôsledným úsilím o podporu humanistických hodnôt, antimilitarizmu a princípov práva, tohtoroční laureáti oživili a uctili si víziu Alfreda Nobela o mieri a bratstve medzi národmi – víziu, ktorá je v modernom svete najviac potrebná,“ komentoval Nobelov výbor svoje rozhodnutie.

Nepozvú ani svojich 
 

Správna rada Nobelovej nadácie tiež odmietla prehodnotiť svoje rozhodnutie nepozvať na ceremoniál lídra nacionalistických a pravicovo-populistických Švédskych demokratov Jimmyho Åkessona. Táto politická sila, ako súčasť koalície s umiernenými, kresťanskými demokratmi a liberálmi, vyhrala posledné voľby a je druhou politickou silou z hľadiska počtu kresiel vo švédskom parlamente.

Udeľovanie
 

Začiatkom októbra vyhlásili víťazov Nobelovej ceny za rok 2022. Udeľuje sa každoročne od roku 1901 v piatich oblastiach: fyzika, chémia, medicína, literatúra a podpora mieru. Ceny budú udeľovať 10. decembra v Štokholme. Ceremoniál sa koná vždy v tento deň, pretože 10. decembra 1896 zomrel vedec a podnikateľ Alfred Nobel, po ktorom je ocenenie pomenované.

Začnite mierové rokovania!
Macron požiadal pápeža, aby zavolal Putinovi a Bidenovi kvôli Ukrajine. Francúzsky prezident chce, aby pápež František vyzval Putina a Bidena na mier na Ukrajine. Pochopte Pápež František prijal vo VAtikáne prezidenta Macrona. Ako informovali, ... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik