Kachovská priehrada zatiaľ stojí. Zatiaľ.
26 | 10 | 2022 I Alica Kočišová

O kachovskej priehrade sa polemizuje už dlhšiu dobu. Čo by sa stalo, keby ju niekto odpálil? Cherson by bol bol pod hladinou do dvoch hodín a najväčšia európska jadrová elektráreň v Záporoží by pravdepodobne zostala bez vody na chladenie reaktorov. Hrozila by preto aj havária.

Scenár, ktorý v prípade takejto katastrofy predpovedajú, je desivý. Došlo by k rozsiahlym záplavám až ôsmich desiatok obcí, vysídleniu stoviek tisíc ľudí, zdevastovaniu zásobovania vodou veľkej časti južnej Ukrajiny, aj Rusmi okupovaného Krymu. Kachovská priehrada je svojou rozlohou druhá najväčšia na Ukrajine a o jej pretrhnutí sa vedú rôzne polemiky, pričom Kremeľ a Kyjev sa už niekoľko dní z možného útoku na ňu navzájom obviňujú. Informáciu priniesli hnonline.sk.

Kritikov "dáme dole"? Pridajú sa k Matovičovi aj Hamran s Lipšicom?
Nad novinármi, ktorí si dovolia kritizovať, sa sťahujú tmavé mračná. Redakcia týždenníka Plus 7 dní upozorňuje na vyostrovanie napätia medzi kritickými novinármi a predstaviteľmi niektorých orgánov, ktorých úlohou by malo byť presadzovanie práva a... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Rusi by obvinili Ukrajinu. Ukrajinci by obvinili Rusko.

Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že ak by k takémuto útoku došlo, ruské sily by z neho takmer určite obvinili Ukrajinu. Podľa nich však Ukrajina na tom nemá žiadny materiálny záujem. Okrem toho, že by voda mohla zaplaviť 80 miest, boli by tiež narušené už aj tak slabé dodávky elektriny v štáte.

Problém by však netrápil len Ukrajincov, zavarili by si aj samotní Rusi. Priehradou odteká nielen Dneper ale aj Saverokrymský kanál. Ten slúži suchej oblasti severného Krymu na zavlažovanie, ako aj na zásobovanie pitnou vodou. Podľa spravodajského portálu BBC pokrýva kanál až 85 percent spotreby vody Krymu. Rusi anektovali ukrajinský polostrov Krym v roku 2014.

Technické parametre priehrady tiež prezrádzajú, o akú obrovskú masu vody sa jedná. Kachovská priehrada sa rozkladá na 2 155 km2 a bežne v nej je okolo 18 km3 vody.

Ďalší odkaz Orbánovi. Ruské tanky môžu byť v Budapešti raz-dva!
Ukrajinské ministerstvo zahraničia reagovalo na vyjadrenia maďarského premiéra a Viktorovi Orbánovi poslalo odkaz. Na pomoc Ukrajine má vraj hľadieť ako na investíciu do vlastnej bezpečnosti. Bez tlaku na Rusov budú podľa nich ruské tanky "raz-dva... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Päť metrov vysoká vlna by zmietla všetko v jej ceste

V prípade explózie Kachovskej priehrady predpovedajú až päť metrov vysokú vlnu a tá by rýchlosťou 25 kilometrov za hodinu zasiahla všetky mestá a obce pod nádržou pozdĺž Dnepra. Aj strategické mesto Cherson by bolo podľa predpokladov do dvoch hodín pod vodou. Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW pritom uvádzajú, že takéto ničivé záplavy by mohli poslúžiť ako krytie pre sťahovanie ruských síl ďalej na juh Chersonskej oblasti.

Práve analytici ISW už aj minulý týždeň upozorňovali, že Kremeľ sa pravdepodobne pripravuje na priehradu zaútočiť a násedne zvaliť vinu za jej zničenie na Kyjev. Ďalšia ofenzíva Ukrajincov by bola ešte viac skomplikovaná, nakoľko takto by si Rusko takticky rozšírilo Dneper aspoň o kilometer.

Kolíková: Ukrajina, ďakujeme za mier na Slovensku
Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) cítila potrebu vyškoliť ľudí a tak trochu aj kolegov z parlamentu o tom, čo je mier. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti uviedla až tri jeho definície a konštatuje, že kým ona chce mier,... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Priehrada je údajne zamínovaná už teraz

Ukrajinská armádna rozviedka sa vyjadrila, že ruské sily priehradu zamínovali už v apríli a teraz k jej stavidlám a pilierom pridali ďalšie trhaviny. "Rusko to robí, aby zinscenovalo ďalšiu operáciu pod falošnou vlajkou. Chce vykonať teroristický útok a obviniť z neho Ukrajinu,“ oznámil minulý týždeň ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tomuto scenáru však oponujú komentátori v ruských médiách, ktorí argumentujú, že práve kvôli prípadným dopadom na Krym by to z ich pohľadu nedávalo zmysel. Navyše, najhoršie by v prípade útoku na riehradu dopadli obyvatelia z veľkej časti Rusmi okupovanej oblasti. Z plánovania útoku na priehradu zrejme aj z tohto dôvodu obvinil Ukrajincov člen okupačnej správy v Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Tvrdí, že cieľom takého činu by bolo zamestnať ruské jednotky pri záchranných prácach v zaplavenom Chersone a ďalších obciach na Dnepre a vtedy by sa Ukrajinci podľa neho pokúsili o ofenzívu.

Lebo SaS?! Exminister reaguje na premiéra
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to tentoraz netradične vzal útokom. Na sociálnej sieti zverejnil status adresovaný strane SaS, v ktorom jej členom vysvetľuje dôležitosť štátneho rozpočtu, teda jeho schválenia. Exminister školstva Branislav Gröhling... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Pomôže medzinárodná monitorovacia misia?

Otázkou je, či by si Ukrajinci sami chceli poničiť vlastnú infraštruktúru. Obzvlášť teraz, keď zažívajú úspešné útoky Rusov na ukrajinskú energetickú sieť. Minulý týždeň Zelenskyj avizoval, že bolo zničených 30 percent výrobných kapacít elektriny. Ukrajinský prezident varoval aj v súvislosti s najväčšou európskou jadrovou elektrárňou v Záporoží, ktorú okupujú Rusi, že by mohla zostať bez vody na chladenie reaktorov, čo by mohlo viesť až k havárii.

Navyše, k priehrade vedie most, ktorý je momentálne jedinou úplne neporušenou dopravnou tepnou cez Dneper.

S odvolaním sa na tieto fakty vyzval ukrajinský premiér Denys Šmyhal v piatok OSN, Európsku úniu a ďalšie organizácie, aby do Kachovskej vodnej elektrárne urýchlene vyslali medzinárodnú monitorovaciu misiu. Tá by do neprehľadnej situácie mohla vniesť aj viac svetla. 

Odvolaniu generálneho riaditeľa SND mala predchádzať politická šikana. Kristián Čekovský (OĽaNO) okamžite reagoval
Iniciovať rôzne kontroly a poslanecké prieskumy ministerstiev a ich podriadených organizácií parí medzi skromné množstvo právomocí, ktoré parlamentný výbor má a ich využívanie si netreba zamieňať so šikanou. V reakcii na utorkové vyjadrenia... Čítať ďalej
25 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik