Dědeček namieta, je nespokojný s kvalifikáciou skutku. Čo na to prokurátor?
25 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Dušan Dědeček 2. 10. v noci jazdil pod vplyvom alkoholu. Dnes namieta. Je nespokojný s kvalifikáciou skutku. Aký má názor prokurátor na jeho nespokojnosť?

Natália, Marek, Broňa, Richard. Sasha

To sú obete študentov, ktorí zahynuli pod kolesami auta Dušana Dědečka. Ten si chvíľu po 22. hodine v nedeľu, 2. októbra sadol za volant opitý a chvíľu na to šialenou rýchlosťou vletel do zastávky MHD na Zochovej ulici v Bratislave. 

Bývalý sekretár Deaflympijského výboru Slovenska v rýchlosti až 130 kilometrov za hodinu vyletel z tunela a o tom, že úplne stratil kontrolu nad vozidlom svedčí aj absencia akejkoľvek brzdnej dráhy. Na mieste bol zadržaný a podľa svedkov ešte na mieste vykrikoval, že má politickú imunitu.

Rodičia jednej z Dědečkových obetí: Polícia sa na nich vykašľala!
Ich dcéra, 19-ročná Natálka, zomrela pri šialenej jazde opitého Dušana Dědečka. Rodičia jeho kajúcnickým rečiam neveria. Pro bono ich bude zastupovať prominentný advokát. A polícia? Posúďte sami. Kto je Natália Devätnásťročná Natália Hamráková zo... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Eka Balašková

Najskôr na slobodu, potom za mreže

“Súd nevzhliadol dôvod tzv. útekovej väzby pre hrozbu vysokého trestu. Súd nevzhliadol ani dôvod tzv. preventívnej väzby, keďže hrozba pokračovania v identickom alebo obdobnom konaní z konania obvineného a iných konkrétnych skutočností nevyplýva,” priblížil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. 

Na sudcu, ktorý tak rozhodol sa zosypala kritika médií a hnev národa. Prokurátor podal sťažnosť, ktorej Krajský súd vyhovel. Dědeček tak 14. 10. nastúpil do väzby.

Dostane doživotie?

"Zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky bolo vznesené voči Dědečkovi obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. To znamená, že v prípade dokázania viny by mu hrozil trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie," informovala polícia. 

Sudcovia vyzývajú prezidentku: Verejný lynč kolegu Fila z kauzy Dědeček je neprípustný!
Aj osobná odvaha sudcu má svoje limity! Konštatuje sa to vo vyhlásení Združenie sudcov Slovenska. Aby bol sudca vystavený verejnému pranierovaniu, a to len z toho dôvodu, že nerozhodol podľa predstáv politikov, časti médií, či konkrétnych... Čítať ďalej
19 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Dědeček namietal

Bývalý generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska však podal sťažnosť, v ktorej namietal voči tejto právnej kvalifikácií. Tá bola podľa obhajoby nesprávna.

"My sme na spornú právnu kvalifikáciu poukazovali už pred pár týždňami," namietajú Dědečkovi prácnici a za pravdu im dáva aj odborník na trestné právo.

Opierajú sa o § 284 ods. 1 písm. a), ods. 4 písm. a) Trestné zákona, čo je v praxi pri takýchto prípadoch skutočne výnimočné. Prvá veta tohto paragrafu totiž začína: “Kto úmyselne…” a práve táto veta je podľa odborníka kameňom úrazu. 

“Ak to on chcel spraviť, tak potom kvalifikácia je v poriadku. Ale ak to bolo len nedbanlivostné a spôsobené požitým alkoholom a zhodou náhod, kvôli čomu nezvládol riadenie práve na mieste, kde bola zastávka, tak by to nemalo byť podľa mňa kvalifikované ako úmyselný trestný čin,” píše sa v sťažnosti.

Nekompromisný prokurátor

„Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava dnešného dňa rozhodol o sťažnosti obv. D. D. tak, že túto zamietol ako nedôvodnú,” informoval portál aktuality.sk, podľa ktorého tak Dědečkovi hrozí trest vo výške 20 až 25 rokov či doživotie. Dědeček, ktorý svoj čin verejne oľutoval, je aktuálne vo vyšetrovacej väzbe. 

"Saška, anjelik, nikdy nepochopíme, čo sa stalo práve tebe..." slzy a beznádej rodičov pri poslednom zbohom so Sashom Slovíkom
V Banskej Bystrici sa rozlúčili aj s piatou obeťou tragickej udalosti, ktorá sa stala pred viac ako týždňom v Bratislave na Zochovej ulici. Opitý vodič usmrtil päť mladých študentov, medzi nimi aj Sashu Slovíka. Slová milujúcich rodičov pri... Čítať ďalej
12 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik