Nikto nechápe prečo. Prečo, pán minister Hirman?
24 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Zo začiatku sa zdalo, že Karel Hirman "tradíciu trafík" nedodrží - o vedení podnikov v kompetencii Ministerstva hospodárstva SR sa vyjadroval uznanlivo. Dlho mu to však nevydržalo a zmeny už prichádzajú.

Ani nie mesiac po nástupe

Ako prvé "padlo" vedenie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Jeho dovtedajší riaditeľ Richard Prokypčák síce odišiel na vlastnú žiadosť, no minister "vymenil" aj podpredsedu SPP a členov predstavenstva. Nasledovali výmeny vo vedení Transpetrolu (prepravca ropy) a tiež skončil riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).

V čom je problém?

Na posty neprebehlo žiadne výberové konanie a všetky spoločnosti majú dobré hospodárske výsledky. Dokonca nebol dôvod ani v podozreniach z netransparentného či neefektívneho konania. SPP začalo dosahovať zisk a Transpetrol mal pred zdanením dokonca rekordný zisk.

Papalášizmus? Boris Kollár vysvetľuje let vrtuľníkom
Papalášske maniere? Pôsobivým príchodom si predseda NR SR vyslúžil kritiku. Uhradí účet za let vrtuľníkom Ministerstva vnútra na akciu vlastnej strany? Boli otázky, ktorým sa venovali médiá, aj opoziční politici. Boris Kollár vysvetľuje let... Čítať ďalej
17 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová

Trafiky

Ak teda sú dôvodné podozrenia z neefektívneho hospodárenia manažérov, alebo z nekalej činnosti, malo by ich ministerstvo vysloviť. Hoci sa portál Energie informoval na dôvody, ministerstvo na ich otázky nereaguje. Hirman ministerstvo preberal s kreditom vysokej odbornosti a kým toto "upratovanie" nevysvetlí, bude čeliť podozreniu z rozdávania trafík.

Prečo je to problém?

Takéto konanie môže skúsených manažérov v budúcnosti odrádzať prijať akýkoľvek riadiaci post v štátom vlastnenom podniku. Dobrý manažér predsa uvažuje na roky dopredu, nik nechce byť závislý od rozhodnutia štátneho úradníka. Nehovoriac o zlatých padákoch (veľké peniaze vyplatené odchádzajúcim menežérom), čo v konečnom dôsledku zaplatí daňový poplatník.

Pred 30 rokmi prehradili Dunaj a spustili elektráreň Gabčíkovo
Na počiatku sa plánovalo vybudovať spoločné slovensko-maďarské vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). V roku 1989 však Maďarsko odstúpilo od zmluvy z roku 1977, a tak Slovensko pristúpilo k náhradnému riešeniu. Rozhodlo sa dokončiť a spustiť do... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik