Máte 40? Na úver zabudnite...ste v preddôchodkovom veku!
24 | 10 | 2022 I Eka Balaskova

Máte 40? Tak to ste už v totálne preddôchodkovom veku! K rozhodnutiu obmedziť úvery pre ľudí nad 40 rokov pristúpila Národná banka Slovenska (NBS). Čoraz viac ľudí, podľa nich, v preddôchodkovom veku nie je schopných splácať úver. 

S nástupom na dôchodok prichádza finančný šok

„Silná konkurencia banky neustále núti posúvať hranice splatnosti hypotéky a trend predlžovania splatnosti do vysokého veku umožňuje ľuďom navyšovať svoj dlh. V súčasnosti si klienti vedia natiahnuť splácanie hypotéky do 70 rokov, niektoré banky to umožňujú aj do 75 rokov. Nástupom na dôchodok však väčšina ľudí zažije príjmový šok a ich platobná disciplína bude ohrozená. Preto NBS sprísňuje pravidlá pre budúcich dôchodcov – dlžníkov, aby sa v starobe vyhli finančným problémom,” opisuje odborníčka na úvery Eva Šablová.

Chcú znížiť rozpočty seniorov

„Tieto dlhy síce budú v nižších objemoch, ale niektorí ľudia sa kvôli legislatívnej zmene k vlastnému bývaniu nedostanú vôbec. Niektorí štyridsiatnici v produktívnom veku, keď potrebujú financovať svoje bývanie, nedostanú sumu, akú potrebujú, a tak budú musieť doplniť úverové limity z vlastných úspor. To môže napriek nižším dlhom na dôchodku opäť ohroziť finančnú stabilitu týchto ľudí v budúcnosti. Alebo si viac ľudí prizve do úveru vhodného spoludlžníka, aby si týmto spôsobom vylepšili bonitu a banka im tak bude môcť poskytnúť vyšší úver,” komentuje Šablová.

Ďuriš z Republiky: Rozdávate? Tak ale zo svojho!
Ani Mariánovi Ďurišovi (hnutie Republika) sa nepáči fakt, že naša vláda doslova futruje finančné prostriedky do konfliktu na Ukrajine, pri tom, ako sa Slovensko, dnes už vôbec nie pomaly, prepadáva do chudoby. Podpora pokračuje "Pokračujúca... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Začnú znižovať DTI

„DTI vyjadruje pomer celkovej zadlženosti žiadateľa o úver k jeho čistému ročnému príjmu. Odvíja sa od neho maximálny strop hypotéky, ktorú banka klientovi môže schváliť,” opisuje Šablová. A práve tento parameter budú banky pri schvaľovaní hypoték a dlhodobých úverov znižovať.

Strop aktuálne nesmie presiahnuť osemnásobok čistého ročného príjmu klienta. Od Nového roka sa DTI začne znižovať u klientov nad 40 rokov.

„Od januára sa s každým pribúdajúcim rokom počnúc vekom 41 rokov maximálny úverový strop zníži zo súčasnej hodnoty 8 o 0,25. To znamená, že klient vo veku 41 rokov bude mať limit DTI znížený na 7,75, pre 42-ročného klienta sa zníži na 7,5 a tak ďalej. Znižovanie DTI sa zastaví na čísle 3. Tým bude automaticky klesať aj výška maximálneho úveru, ktorý banka klientovi môže poskytnúť,” vysvetľuje odborníčka. 

Od 1. januára a pre ľudí nad 40 rokov

„Najviac sa legislatívna zmena dotkne ľudí nad 40 rokov, ktorí napríklad po rozvode či úmrtí svojho partnera riešia bývanie sami. Pocítia ju napríklad aj osamelé matky bez možnosti ďalšieho príjmu v úvere. Teda priškrtí úver všade tam, kde bude limitom jediný príjem klienta, ktorý nemusí byť vzhľadom na zníženie DTI postačujúci,” objasňuje odborníčka, podľa ktorej tieto pravidlá zasiahnu hlavne tých, ktorí nemajú dostatok iných vlastných zdrojov na doplatenie kúpnej ceny nehnuteľnosti a tiež nízkopríjmové skupiny. 

Koho sa to ešte dotkne

„Obmedzenie DTI vo vyššej miere pocítia aj žiadatelia o hypotéku z lokalít, kde sú ceny nehnuteľností výrazne drahšie. Dosah to môže mať aj na silnú populáciu ľudí vo veku okolo 40 až 45 rokov, ktorí chcú riešiť vyšší komfort bývania a napriek tomu, že majú dostatočný príjem, nižší strop DTI ich obmedzí natoľko, že nedosiahnu na financovanie drahšej, luxusnejšej nehnuteľnosti,” opisuje Eva Šablová.

Kto je najväčším šíriteľom dezinformácií na Slovensku? Kramplová (SNS) v tom má jasno, stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR to vidí INAK (VIDEO)
Bratislavská krajská predsedníčka SNS Dagmar Kramplová už má, rovnako ako Slováci, dosť toho, ako sa niektorí "usilovní" politici mienia zaoberať odstraňovaním hoaxov. Pre Andreja Stančíka má dobre mienený odkaz. Medzičasom sa ozvala stránka Hoaxy... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Chcú vám so zabezpečením bývania pomôcť rodičia?

„Ak mladí nemajú k dispozícii dostatočný balík peňazí na doplatenie kúpnej ceny nehnuteľnosti alebo dostatočne vysoké príjmy, do úveru môže vstúpiť ako spoludlžník ich rodič a banka im dokáže schváliť vyšší úver. Takéto riešenia dnes nie sú neobvyklé. S okresaným DTI sa zníži maximálny úverový strop rodiča, a tak získa nižší úver aj mladý človek, ktorý rieši financovanie bývania," uzatvára Šablová.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik