Maďarský veľvyslanec vs. český Denník N. Otázky Denníka N veľvyslanec označil za skresľujúce a útočné proti Maďarsku
24 | 10 | 2022 I Ivan Mihale

Maďarský veľvyslanec v Prahe András Baranyi sa ostro ohradil proti rozhovoru, ktorý novinári z českého Denníka N viedli s premiérom Petrom Fialom (ODS). Veľvyslanec označil otázky novinárov za manipulatívne a obvinil ich, že podkopávajú jednotu stredoeurópskeho regiónu. Šéfredaktor českého Denníka N na veľvyslancovu kritiku verejne odpovedal.

Premiér Českej republiky Petr Fiala pred pár dňami poskytol rozhovor českému Denníku N, v ktorom konštatoval, že Maďarsko má voči Rusku inú politiku ako ostatné členské štáty EÚ.

Kontroverzný tozhovor českého premiéra pre Denník N

„Maďarsko má voči Moskve inú politiku ako ostatné členské krajiny. Každý to vie a vidí. Vy vidíte politiku českej vlády, a to je jasná odpoveď. Nepáči sa mi nadbiehanie Rusku, na druhej strane sme predsednícka krajina a to si vyžaduje určitú zdržanlivosť, pretože musíme moderovať niektoré druhy konfliktov. A aby sme to mohli robiť efektívne, nečakajte odo mňa silné vyhlásenia. Naša jednota je najsilnejšou zbraňou vo vojne, ktorú proti nám všetkým vedie Vladimír Putin. Maďarská politika voči Moskve sa nevypláca, čelí tam obrovskému nárastu cien, obrovskej inflácii, ktorá je skokovo vyššia ako v Českej republike. Nie je to politika, ktorá by mohla viesť k tomu, aby ju iné krajiny nasledovali. Nie je nijako výhodná. Všetky rozhodnutia ohľadom tlaku na Rusko nakoniec podporili aj Maďari,“ hovoril predseda vlády Petr Fiala v rozhovore pre český Denník N.

Odpovedal tak na otázku: „Vám nevadí, že predstaviteľ maďarskej vlády ide hneď po rokovaní do Moskvy, kde všetko rozpráva?“

Okamžitá reakcia veľvyslanca Maďarska v Prahe

Proti týmto a podobným tvrdeniam sa v českom Denníku N ohradil veľvyslanec Maďarska v Prahe András Baranyi, ktorý považoval otázky Denníka N za útočné proti Maďarsku a skresľujúce.

„Zaujaté obvinenia skryté v otázkach mali za cieľ ovplyvniť nielen respondenta, ale aj čitateľov a podkopať tak jednotu stredoeurópskych krajín v čase, keď v susedstve regiónu zúri vojna,“ stojí v liste zaslanom maďarským veľvyslancom Denníku N. „Pre maďarskú vládu sú najdôležitejšie energie pre krajinu a maďarský ľud,“ stálo ďalej vo vyhlásení.

Šéfredaktor Denníka N Pavel Tomášek Jeho Excelenciu odpovedal. Uistil ho, že o Maďarsku on aj jeho kolegovia informovali, informujú a budú informovať s maximálnou možnou objektivitou.

Emotívny prejav Viktor Orbána: Západ v roku 1956 zradil Maďarsko
Západ v revolúcii proti diktatúre a sovietskej okupácii v roku 1956 zradil Maďarsko, a to už druhýkrát po roku 1945. Vyhlásil to v nedeľu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave pri príležitosti štátneho sviatku 65. výročia vypuknutia... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Odpoveď šéfredaktora

Vážený pán veľvyslanec, chcel by som Vás uistiť, že o dianí v Maďarsku budeme poskytovať objektívne informácie rovnako, ako sme to robili po celú dobu existencie Denníka N. Nie je dôvod na tom čokoľvek meniť, bez ohľadu na to, či je s tým maďarská vláda spokojná, alebo nie,“ uviedol šéfredaktor doslova.

Slová o tom, že novinári svojimi otázkami podkopávali jednotu stredoeurópskeho regiónu, považuje Tomášek za bezprecedentný útok na svojich kolegov, na ktorý bolo treba zareagovať.

„Váš list a obvinenie považujeme za bezprecedentný nátlak na nezávislé médium zo strany vlády krajiny, ktoré v tejto chvíli patrí 85. miesto v rebríčku slobody médií Reportérov bez hraníc. Taký nátlak kategoricky odmietame,“ pokračoval s tým, že krok veľvyslanectva považoval za natoľko závažný, že sa rozhodol reagovať verejne.

Dlhé a trápne ticho Joe Bidena, "zablokovala" ho otázka novinára (video)
Americký prezident Joe Biden sa zdal stratený, keď sa ho v novom rozhovore pýtali, či by jeho manželka Jill Biden chcela, aby sa v roku 2024 uchádzal o znovuzvolenie. Reakciu amerického prezidenta Joe Bidena, zverejnil maďarský portál... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik