Kto vlastne hrozí "špinavou bombou"?
24 | 10 | 2022 I Milan Laca

Ministri zahraničných vecí Británie, Francúzska a Spojených štátov odmietli ruské správy o "špinavej bombe", ktorú vyvinul Kyjev.

Britskí a francúzski ministri zahraničných vecí James Cleverley a Catherine Colonnová a americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken povedali, že ich krajiny odmietli tvrdenia Ruska, že Ukrajina sa pripravuje na použitie takzvanej "špinavej bomby" na vlastnej pôde.
Čo je "špinavá bomba"?

„Špinavá bomba“ je nádoba s rádioaktívnymi izotopmi a výbušnou náplňou. Keď je nálož odpálená, kontajner sa zničí a rádioaktívna látka sa rozpráši rázovou vlnou, čím sa vytvorí rádioaktívna kontaminácia oblasti na veľkých plochách a môže tiež viesť k chorobe z ožiarenia. Ako rádioaktívna látka sa môže použiť oxid uránu, ktorý sa nachádza v článkoch vyhoreného paliva, skladovaných v jadrovej elektrárni.  

Ukrajina chystá veľkú mobilizáciu
„Strana.ua“ nevylúčila masovú mobilizáciu na Ukrajine ako reakciu na čiastočnú v Ruskú. Na Ukrajine plánujú začať masovú mobilizáciu kvôli ohlásenej čiastočnej mobilizácii v Ruskej federácii. Kyjev sa obáva početnej prevahy ruskej armády na... Čítať ďalej
24 | 10 | 2022 | Milan Laca

Čo tvrdí Rusko 
Podľa dôveryhodných zdrojov v rôznych krajinách, vrátane Ukrajiny,  a podľa prichádzajúcich informácií, pripravuje kyjevský režim na území svojej krajiny provokáciu, súvisiacu s odpálením tzv. „špinavej bomby“, čiže jadrovej zbrane s nízkou výťažnosťou. Účelom provokácie je obviniť Rusko z použitia zbraní hromadného ničenia na ukrajinskom operačnom poli, a tým spustiť silnú protiruskú kampaň vo svete, zameranú na podkopanie dôvery v  Moskvu. Z rôznych zdrojov vyšlo najavo, že pod vedením západných kurátorov už Kyjev začal s praktickou realizáciou tohto plánu. Vedeniu Východného ťažobného a spracovateľského závodu, ktorý sa nachádza v meste Žovti Vody, v Dnepropetrovskom regióne, ako aj Kyjevskému inštitútu pre jadrový výskum, dali za úlohu vyrobiť veľmi „špinavú bombu“. Práce na nej sú už v záverečnej fáze, tvrdia ruské zdroje.
Západ to odmieta
"Naše krajiny dali jasne najavo, že všetci odmietame očividne nepravdivé obvinenia Ruska, že Ukrajina sa chystá použiť špinavú bombu na vlastnej pôde. Svet uzná každý pokus použiť toto obvinenie ako zámienku na eskaláciu," uvádza sa v spoločnom vyhlásení na webovej stránke britskej vlády.
Šojgu intervenoval
Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyslovil znepokojenie v telefonických rozhovoroch s jeho partnermi zo Spojených štátov, Francúzska, Británie  a Turecka. Hovoril o možnom použití "špinavej bomby". Ruské Ministerstvo obrany už  zalarmovalo sily a prostriedky v prípade, že Ukrajina odpáli túto bombu. 
Ukrajina tvrdí opak

"Ministerstvo obrany Ruskej federácie sa už pripravilo na odpálenie „špinavej bomby“ a uviedlo svoje sily do pohotovosti", píše Ukrajinská pravda. Ministerstvo obrany Ruska sa vyhráža následkami použitia takzvanej „špinavej bomby“, pričom obviňuje Ukrajinu z prípravy na výbuch. Hovorí, že už pripravilo svoje sily a prostriedky na to, aby pôsobili akoby v podmienkach „rádioaktívnej kontaminácie“.

Tlačový tajomník prezidenta agresorskej krajiny Dmytro Peskov zdôraznil, že je na Západe, či uverí alebo neverí informáciám o "špinavej bombe", po výzvach šéfa rezortu obrany Ruskej federácie, Sergeja Šojgu.  Ministerstvo obrany Ruska odhalilo scenár použitia bomby. Hovorí sa, že jej detonácia povedie k rádioaktívnej kontaminácii oblasti na ploche až niekoľko tisíc kilometrov štvorcových.

Taktiež ministerstvo obrany Ruskej federácie hrozí po výbuchu zvýšeným prúdom utečencov do Európy", napísala Ukrajinská pravda.

Zásoby sa míňajú, raketometov už asi niet
Pentagon odmietol dodať viac HIMARS-ov Ukrajine z dôvodu klesajúcich zásob. Spojené štáty nedodajú Ukrajine veľké množstvo viacnásobných odpaľovacích raketových systémov HIMARS z dôvodu obmedzenej priemyselnej kapacity, píše The New Yorker s... Čítať ďalej
23 | 10 | 2022 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik